Jeppis summer ski och 100 km rullskidning

Jeppis summer ski och 100 km rullskidning

Efter lägret i Solvalla har jag haft en vecka med lite mindre att göra. Istället fokuserat mera på min egen träning. Det blev en riktigt tuff träningsvecka med totalt 21h och 360 km träning som avslutades med Jeppis summer ski och ett 100 km pass på rullskidor.

Jeppis summer ski. Precis som ifjol ordnades Jeppis summer ski i samband med Jakobs dagar av Ski Team Mäenpää och IF Brahe. Även i år var det ett arrangemang i världsklass. Bra stämning, spännande tävlingar och mycket publik. Tävlingen inleddes med 1km på en skierg på scenen i skolparken. Sen avgjordes tävlingen med 12 km stakning på rullskidor runt en kort bana i Jakobstads centrum. För min del gick loppet ungefär som i fjol. Det var ingen succé men ingen katastrof heller. Jag alltid haft problem med att skapa fart i platta staklopp, och så var det också den här gången. Tävlingen påminde mig om det är stakning i hög fart som jag borde satsa på att utvecklas. Orken räcker till men jag blir efter direkt när farten ökas. Tävlingen vanns av landslagsåkarna Matias Strandvall och Andrea Julin.

Länk till resultat: http://www.skiteammaenpaa.fi/sv/resultat-jeppis-summer-ski-2016/

100 km på rullskidor. Under Jeppis Summer Ski blev jag inbjuden av långloppsteamet Ski Team Mäenpää att delta i deras träning dagen efter. Det blev ett riktigt brutalt pass. Vi var fyra personer som åkte 100km. Varje kilometer byttes dragare och med jämna mellanrum stannade vi vid servicebilen och fyllde på vätskebälten och tankade energi. Första 30 km gick i ett bekvämt tempo sen ökade farten hela tiden. Under den andra halvan fick jag ge allt för att hänga med. Efter 90 km var jag tvungen släppa då var armarna som spagetti och jag var helt utan energi. Det var en bra träning och roligt men knappast något man gör om varje söndag.

I Kalevankisat (friidrotts FM) förra veckan deltog för första gången en av mina adepter. Lite oväntat var grenen höjdhopp. Deltagaren var 35-åriga Sebastian Widjeskog. Jag gjort upp träningsprogram åt Sebastian sedan i höstas och jag är imponerad över hans satsning. Han höll på med skidåkning som junior men har ingen egentlig friidrottsbakgrund, utan bestämde sig för att börja med höjdhopp i vuxen ålder. Han lider dessutom sedan länge av ryggradsreumatism vilket har försvårat träningen. Ändå har han som 35-åring lyckats förbättra sitt resultat med ca 10 cm sedan förra säsongen och hoppat 192 som bäst i sommar. Nu blev det en 14:e plats i FM och säsongens huvudmål är veteran EM i Århus nästa vecka.