Träningsläger i Solvalla med ÖID och FSS seniorgrupper

Träningsläger i Solvalla med ÖID och FSS seniorgrupper

Igår kväll (fredag) kom jag hem från ett träningsläger i Solvalla där jag var tränare för ÖID:s seniorgrupp som hade läger tillsammans med FSS. Solvalla är en bekant lägerplats. Jag var där första gången som 14-åring, den gången på föreningsläger med IK Kronan. Efter det har jag varit där minst en gång per år med både FSS och ÖID. Först som idrottare och de senaste åren som tränare. Terrängen i Solvalla är kuperad och är ett perfekt ställe för skidläger. Landskapet påminner nästan lite om Lappland och det är svårt att föreställa sig att man befinner sig i huvudstadsregionen. Längs cykelvägen till idrottsinstitutet finns det många backar, vilket gör Solvalla till ett perfekt stället för rullskidning. Förutom cykelvägen finns också Noux nationalpark som är perfekt för långa löpträningar.

FSS och ÖID:s seniorgrupp. Det var endast damaer med på lägret eftersom herrarna inte hade möjlighet att komma (Foto: Henrik Byggmästar)
FSS och ÖID:s seniorgrupp. Det finns herråkare med i grupperna också men de hade inte möjlighet att delta i lägret (Foto: Henrik Byggmästar)

Lägret inleddes i söndags och vi började med ett rullskidpass längs cykelvägen. Lägrets tema var kvalitetsträning och det satsades mycket på att förbättra skidtekniken. Idrottarna filmades varje pass och skidtekniken analyserades på kvällarna. Det blev många hårda pass under lägret. Redan på måndag morgon blev det löpintervaller på friidrottsbanan. Tisdagens träning bestod av ett långt löppass i Noux på förmiddagen och ett rullskidpass på eftermiddagen. På onsdag morgon hade vi styrketester i gymmet. Sen på eftermiddagen blev det backträning på rullskidor. Träningen gick ut på att åka upp och nerför samma långa backe i 1h. Vi från Österbotten har normalt inte tillgång till långa uppförsbackar. Därför gäller det att utnyttja terrängen maximal på läger. Lägrets hårdaste träning var torsdagens stavlöpning i slalombacken. På torsdag eftermiddag blev det ett lite annorlunda rullskidpass eftersom det avslutades med en skicklighetsbana på parkeringsplatsen. Lägrets sista träning var 30 x 1 minuters stakning i svagt motlut. Det märktes att lägret hade varit tufft. Både tränaren och idrottarna var ganska trötta under det sista passet, precis som det ska vara efter ett lyckat träningsläger.

Själv hann jag också få in lite träning under lägret. Det blev ett par tidiga morgnar då jag först gjorde ett ett eget pass för att sedan vara redo att stå vid sidan av vägen och coacha, filma och mäta laktat. Tyvärr har jag haft ont i ena hälsenan den senaste tiden så jag kunde inte följa med på löppassen. Nu börjar det kännas bättre och jag har kunnat springa ett par kortare pass utan smärta. Snart kan jag sakta men säkert trappa upp löpningen igen och förhoppningsvis hinner jag vara med i flera lopp ännu i sommar. Nästa lopp blir i alla fall på rullskidor i Jakobstad nästa lördag, Då ordnas Jeppis Summer Ski i samband med Jakobs dagar.