Jeppis Ski show

Jeppis Ski show

Jeppis ski show

Efter några års paus ordnades det igen rullskidtävlingar i centrala  Jakobstad under Jakobsdagar. Den här gången stod långloppsteamet Ski Team Mäenpää och IF Brahe för arrangemanget. Rullskidtävlingar i Jakobstad på Jakobsdagar har alltid varit ett lyckat koncept. Det var det också i år. Det var mycket publik längs banan och arrangemanget höll hög standard. Nivån höjdes ytterligare av att 1000€ delades ut till vinnarna i både herr och damklassen.

Tävlingens första moment var en 1000 m prolog på stakmaskin (skierg) på scenen i skolparken. Det blev en riktig mjölksyrabomb. Stakning på en skierg skiljer sig ganska mycket från riktigt skidåkning. Det är mycket tyngre för musklerna på en stakmaskin och det är viktigt att hitta rätt utgångsfart för att orka hålla farten hela loppet. Det gäller också att hitta rätt teknik och frekvens, vilket kan vara svårt om man är ovan. Vi fick bestämma motståndet själv. Mera motstånd innebär att det blir tyngre men gör det också möjligt att åka snabbare. Det är lite som att välja växel på en cykel. Jag valde motstånd 7/10 som de flesta andra. Ingen aning om det var rätt eller fel. Det blev i alla fall riktigt tungt. Jag började alltför hårt och tappade mycket på slutet. Tiden blev 3:22,7 vilket räckte till en 12:e plats i herrklassen. Prologen vanns av Matias Strandvall på tiden 3:04,40. I damklassen var Emelie Svenlin snabbast på tiden 3:52,40.

Jeppis ski show
Fanny och Emelie i prologen

Det andra momentet var en jaktstart i klassisk stil runt Optimakvarteret. Herrarna åkte 10 km och damerna 8. Eftersom banan var platt blev det stakning hela loppet. Alla startade på samma gång men startordningen baserades på resultaten i prologen så att man fick starta fem meter längre bak för varje förlorad sekund på stakmaskinen. För mig blev det ca 100 m. Rullskidningen gick bättre än prologen, även om det inte var något toppenlopp. Känslan var att jag  orkar hålla ett ganska högt tempo men toppfarten saknas. Jag höll mig i en grupp på fem personer hela tiden men fick ge mig i spurten på sista varvet. Slutplaceringen blev 10:e. Landslagsåkaren Toni Ketelä vann herrklassen före Ari Luusua och Matias Strandvall. Damklassen vanns av Andrea Julin före Emelie Svenlin och Fanny Storvall.

Resultat:
http://ifbrahe.fi/Portals/0/Resultat/Skidning/2016/JSS%20Officiella%20resultat%202016.htm