5 träningstips för löpning på vintern

1 Använd dubbade skor

löpning på vintern, träningstips, löpträning, löparskola
Vanliga löpskor med halskydd eller dubbskor? Springer du ofta investera i dubbskor

Med bra grepp under skorna så kan man träna löpning på vintern nästan på samma sätt som under sommaren. Det finns egentligen två olika alternativ. Antingen så skaffar man dubbskor eller så använder man halkskydd som man trär på de vanliga löpskorna. Halkskydd passar för personer som springer lite eller om man bor på en plats där vägarna sällan är hala. Fördelen med att använda halkskydd är att man kan använda sina vanliga löparskor som man troligtvis tycker om. Dessutom är de billiga. Nackdelen med halkskydden är att de kan lossna speciellt om de är lite för stora. Om man springer mycket på hala underlag rekommenderar jag dubbskor. Se till att dubbskorna är bra att springa med, många modeller som finns på marknaden är för klumpiga, och för hårda.

2 Korta intervaller på isfria partier

Finns det helt isfria vägavsnitt? Bra! Då kan du utnyttja dem till korta intervaller för att förbättra löpsteget. T.ex 8-10 x 10-15s i nästan full fart. Finns det längre isfria partier är 5-8 x 200-300m också en bra träning för att öva in ett rullande löpsteg. Vila mellan intervallerna tills du känner att du klarar av att göra nästa intervall med samma kvalité, minst 2-3 min gångvila eller lätt jogg.

3 Högintensiva intervaller på löpband

För att träna upp syreupptagningsförmågan krävs högintensiva intervaller. De kan göras på löpband utan halkrisk och i varm luft. Till exempel 4-5 x 4 minuter, 4-5 x 1 km, 5-6 x 3 minuter. Vila ca 2-3 minuter mellan intervallerna och håll pulsen på 88-95% av max puls under intervallerna.

4 Lågintensiva pass ute

Distanspass i lågintensiv tempo (läs om lågintensiv träning här: Allt om lågintensiv träning). För att blir en bättre långdistanslöpare behöver man springa många kilometer. Under vintern när det är för halt eller för kallt för att springa snabbt utomhus så kan man ägna mest tid till att bygga upp grundkonditionen. Ju oftare man tränar löpning på vintern desto bättre förberedd är man när löpträningen drar igång på allvar till våren. Det är bättre att springa ofta än att springa sällan och långt.

5 Alternativ träning

Bygg upp en mångsidig grundkondition med alternativa träningsformer. Till exempel klassisk skidåkning med bra fäste är likt löpning. Om du inte kan eller vill valla så finns det "skin" skidor som ger bra fäste. Andra alternativa träningsformer är till exempel, gruppträningar och bollspel inomhus. De här passen blir ofta högintensiva och är därför ett bra sätt att träna upp flåset om det inte är möjligt utomhus.

Löpning på vintern - gör så här:

  1. Dubbar under skorna. Dubbskor för de som springer mycket, halkskydd om vinterpassen är några få under en säsong
  2. Korta intervaller på isfritt parti. 8-10 x 10-15s eller 5-8 x 200-300m
  3. Pulshöjande intervaller på löpband. T.ex 4 x 4 minuter eller 5 x 3 min
  4. Lågintensiva löppass utomhus. Spring ofta!
  5. Utnyttja vintern genom att åka skidor. Gruppträningar och bollspel är också ett bra sätt att göra träningen mångsidig under vintern