Träna smart i kylan

Träna smart i kylan

5 tips för att träna smart i kylan:

Många skidåkare andra uthållighetsidrottare som tävlar på vintern har problem med luftvägarna. Att ofta anstränga sig i kall luft är sannolikt en orsak. Kölden är därför inget att leka med!

1) Använd andningsskydd

Själv använder jag skydd vid temperaturer kallare än -15 grader. Jag har två olika skydd i användning. Airtrim varmluftsväxlare och ett Briko tygskydd. Båda fungerar bra. För uthållighetsidrottare är det A och O att hålla luftvägarna och lungorna friska. Skadas lungorna av kylan kan man få bestående skador. Det är mycket viktigt att skydda lungorna när det är kallt.

Träning i kyla, träning i kallt väder,
Andningsskydd

 

2) Ingen högintensiv träning

Lämna bort intervallerna när det är kallt. Själv använder jag -15 som gräns och undviker också att tävla då. Riktigt viktig tävlingar är förstås undantag. Förutom att det skadligt för luftvägarna blir man också seg i muskulaturen av hård träning i kallt väder.

3) Klassisk skidåkning eller löpning

Kallt väder betyder också strävt skidföre. För mycket skate i strävt skidföre gör muskulaturen seg och trött. Därför rekommenderar jag endast löpning och klassiskt skidåkning i kalla förhållanden.

4) Håll träningarna korta

Korta av passen och kompensera med lite högre fart. Inte så att det blir till en högintensiv träning men man kan ligga nära gränsen till medelintensiv träning. Läs mera om zoner här... Det är onödigt att vara ute länge och frysa. Farten gör att det blir lättare att hålla värmen och gör träningen tidseffektiv.

5) Styrka, löpband, bollspel och stakmaskin

När det är riktigt kallt eller om man vill träna högintensivt är ska man hållas inne. Löpare kan träna sina intervaller på löpband. Skidåkare kan träna sina vanliga intervaller på stakmaskin istället för på snö. Bollspel är också bra intervallträningar men ger ofta träningsvärk och är därför inget att fördra nära en viktig tävling.

Det finns ingen orsak till panik även om det inte går att träna enligt planerna. Att träna alternativ träning och kortare pass behöver inte varar dåligt. En köldperiod brukar ibland vara det som krävs för att komma i riktigt bra form.