Köpa längdskidor tips

Köpa längdskidor tips

Jag skrev skrev tidigare ett inlägg om varför längdskidåkning är en så bra motionsform. Men för att kunna skida behövs också skidor. Här är några tips för nybörjare som tänker köpa nya skidor:

Skidor och stavar finns i alla prisklasser. Det är onödigt att köpa de dyraste skidorna, men snåla inte heller. Det är en myt att det lönar sig att köpa billiga skidor om man inte vet om längdskidåkning är en sport man vill hålla på med. Bra skidor gör det roligt att träna och sannolikheten att man kommer igång på allvar är mycket större om man investerar i ordentliga skidor. Om man mot förmodan märker att skidorna inte används går de att sälja vidare. Stavarna kan vara billiga, de påverkar inte skidåkningen nämnvärt. Skorna behöver inte heller vara av högsta kvalité så länge de passar och håller kylan ute.

1. Undvik färdiga skidpaket

Färdiga skidpaket där allt ingår ska undvikas. Skidorna ska vara anpassade enligt användarens vikt och stavarna ska vara i rätt längd. Det är mycket osannolikt att träffa rätt om alla delar ingår i ett paket.  Skidornas kvalité i skidpaketen är också ofta mycket dålig och är därför inte roliga att använda. Det lönar sig att investera i bra skidor när man en gång köper!

2. Vikt går före längd

Klassiska skidor fungerar så att fästvallan pressas mot snön när man står med hela kroppsvikten på en skida. Det är så man får fäste. Med vikten jämt fördelad på båda skidorna ska fästvallan inte ha kontakt med snön. Därför är det viktigt att ha skidor som är anpassade till kroppsvikten. Också när det gäller skate skidor är det viktigt att ha skidor vars styvhet är anpassade till vikten. Är man för tung för skidorna blir de svåra att styra. Klassiska skidor ska vara ca 20 cm längre än skidåkaren och skate skidor ca 5-15 cm. Om skidorna är för långa blir de också svåra att hantera, nybörjare kan därför använda lite kortare skidor än vana skidåkare. Längden på skidorna behöver bara vara ungefär rätt, välj i första hand utifrån vikt.

3. Bottenmaterialet viktigt

Undvik plastbotten och andra dåliga material. Skidor med plastbotten glider dåligt och tål inte vallning. Se till att skidorna har liknande bottenmaterial som tävlingsskidor. Stommen behöver inte hålla samma standard som tävlingsskidor. Om bottenmaterialet inte framgår, fråga!

4. Sikta på allroundskidor

Det finns olika skidor för olika fören. Köp ett par som är menade för ca 0 till -5 grader. Då kommer de att fungera i de flesta fören. När det är riktigt varmt eller riktigt kallt blir skidpasset ändå sällan av. Vill man ha flera par skidor kan det löna sig att skaffa ett klassiskt par för varmt före som också fungerar med klistervalla. En bra sportaffär vet vilket före skidorna är gjorda för.

5. Begagnat är prisvärt

För att sparar pengar kan man köpa begagnade tävlingsskidor. Många tävlingsskidåkare byter ut sina skidor nästan varje säsong trots att de gamla skidorna är fullt dugliga. Se bara till att styvheten passar din vikt. Tävlingsskidåkare är ofta lätta men klarar ändå av att använda styva skidor .

6. Vallningsfritt (skin remommenderas!)

Köpa längdskidor tips, köpa skidor, längdskidor
Skinskidor

De senaste åren har utvecklingen av vallningsfria skidor gått framåt enormt mycket. Vallningsfria skidor fungerar men inte riktigt lika bra som perfekt vallade skidor. Fördelen är att man slipper vallningen (i alla fall fäste). Dessutom är priset ungefär det samma som på vanliga skidor. För motionärer rekommenderar jag skinskidor där en hårig tygbit mitt under skidan ger fäste. De fungerar bra  i alla snötyper och kräver minimalt  underhåll. Det går också bra att använda ruggade skidor men de har ett smalare användningsområde och är mest menade för tävlingsåkare. Undvik skidor  där hela skidan är gjord av ett  material som ger fäste. De har väldigt dåligt glid och fryser lätt. Undvik också plastskidor med ”fiskfjäll” i fästzonen.