Köpa längdskidor tips

Jag skrev skrev tidigare ett inlägg om varför längdskidåkning är en så bra motionsform. Men för att kunna skida behövs också skidor. Här är några tips för nybörjare som tänker köpa nya skidor:

Skidor och stavar finns i alla prisklasser. Det är onödigt att köpa de dyraste skidorna, men snåla inte heller. Det är en myt att det lönar sig att köpa billiga skidor om man inte vet om längdskidåkning är en sport man vill hålla på med. Bra skidor gör det roligt att träna och sannolikheten att man kommer igång på allvar är mycket större om man investerar i ordentliga skidor. Om man mot förmodan märker att skidorna inte används går de att sälja vidare. Stavarna kan vara billiga, de påverkar inte skidåkningen nämnvärt. Skorna behöver inte heller vara av högsta kvalité så länge de passar och håller kylan ute.

1. Undvik färdiga skidpaket

Färdiga skidpaket där allt ingår ska undvikas. Skidorna ska vara anpassade enligt användarens vikt och stavarna ska vara i rätt längd. Det är mycket osannolikt att träffa rätt om alla delar ingår i ett paket.  Skidornas kvalité i skidpaketen är också ofta mycket dålig och är därför inte roliga att använda. Det lönar sig att investera i bra skidor när man en gång köper!

2. Vikt går före längd

Klassiska skidor fungerar så att fästvallan pressas mot snön när man står med hela kroppsvikten på en skida. Det är så man får fäste. Med vikten jämt fördelad på båda skidorna ska fästvallan inte ha kontakt med snön. Därför är det viktigt att ha skidor som är anpassade till kroppsvikten. Också när det gäller skate skidor är det viktigt att ha skidor vars styvhet är anpassade till vikten. Är man för tung för skidorna blir de svåra att styra. Klassiska skidor ska vara ca 20 cm längre än skidåkaren och skate skidor ca 5-15 cm. Om skidorna är för långa blir de också svåra att hantera, nybörjare kan därför använda lite kortare skidor än vana skidåkare. Längden på skidorna behöver bara vara ungefär rätt, välj i första hand utifrån vikt.

3. Bottenmaterialet viktigt

Undvik plastbotten och andra dåliga material. Skidor med plastbotten glider dåligt och tål inte vallning. Se till att skidorna har liknande bottenmaterial som tävlingsskidor. Stommen behöver inte hålla samma standard som tävlingsskidor. Om bottenmaterialet inte framgår, fråga!

4. Sikta på allroundskidor

Det finns olika skidor för olika fören. Köp ett par som är menade för ca 0 till -5 grader. Då kommer de att fungera i de flesta fören. När det är riktigt varmt eller riktigt kallt blir skidpasset ändå sällan av. Vill man ha flera par skidor kan det löna sig att skaffa ett klassiskt par för varmt före som också fungerar med klistervalla. En bra sportaffär vet vilket före skidorna är gjorda för.

5. Begagnat är prisvärt

För att sparar pengar kan man köpa begagnade tävlingsskidor. Många tävlingsskidåkare byter ut sina skidor nästan varje säsong trots att de gamla skidorna är fullt dugliga. Se bara till att styvheten passar din vikt. Tävlingsskidåkare är ofta lätta men klarar ändå av att använda styva skidor .

6. Vallningsfritt (skin remommenderas!)

Köpa längdskidor tips, köpa skidor, längdskidor
Skinskidor

De senaste åren har utvecklingen av vallningsfria skidor gått framåt enormt mycket. Vallningsfria skidor fungerar men inte riktigt lika bra som perfekt vallade skidor. Fördelen är att man slipper vallningen (i alla fall fäste). Dessutom är priset ungefär det samma som på vanliga skidor. För motionärer rekommenderar jag skinskidor där en hårig tygbit mitt under skidan ger fäste. De fungerar bra  i alla snötyper och kräver minimalt  underhåll. Det går också bra att använda ruggade skidor men de har ett smalare användningsområde och är mest menade för tävlingsåkare. Undvik skidor  där hela skidan är gjord av ett  material som ger fäste. De har väldigt dåligt glid och fryser lätt. Undvik också plastskidor med ”fiskfjäll” i fästzonen.

 

18 reaktioner på ”Köpa längdskidor tips”

 1. Hej!
  Jag har köpt ett par färdigt ruggade skidor lite i misstag. Jag är motionär och skidar i princip bara när vi åker norrut till snön två veckor per år. Men var ut och testade här hemma i -3 grader och det var ruskigt dåligt glid på dem. Har jag gjort ett totalt felköp? Jag kan ingenting om vallning och preparering. Hur förbättrar jag glidet? Ska iväg nu en vecka där temperaturen kommer att vara enligt prognos -10 till -4. Tacksam för tips!

  1. Hej!
   Ruggade skidor har ett smalt användningsområde och fungerar bäst vid 0 grader och fuktig snö. Speciellt i torr nysnö blir glidet dåligt. Vissa ruggade skidpar kan också fungera nöjaktigt i ”fel” före om skidorna är exakt anpassade till vikten och om det är ett riktigt bra.

   Det du kan göra är att jämna fästzonen med ett riktigt fint sandpapper 4-5 drag. (för mera fäste använd grovt). Preparera också zonen med zero-spray (glidvalla och antifrysmedel för ruggskidor).

   Valla glidzonen med lågfluor paraffin eller glidvalla i vätskeform. Om du inte får tag i zerospray kan du också använda den flytande glidvallan i fästzonen.

   Hoppas att detta hjälpte!

 2. Hej.
  Min son tränar väldigt väldigt mycket löpning och har hittat skidåkning som ett perfekt komplement nu när vi även fått snö här i södra Sverige.
  Hittills har han kört på gamla lånade vallningsfria skidor men vår tanke är att han inför nästa säsong eller kanske redan nu ska få ett eget anpassat kit. Det är bara det att den lilla kunskap vi har att tillgå är sen länge förlegad och därför undrar jag om du kan hjälpa mig.
  Sonen är 173-ish cm lång och väger knappt 60 kg. Han har ingen vidare teknik när han åker men ork så det räcker och blir över ;-).
  Hur långa skidor bör han välja? Ska stavarna gå upp i armhålorna som förr i tiden? Spann?? Hur mycket eller hur stort ska det vara? Kan du ge mig/oss ett par länkar till något som kan passa?
  Tack på förhand.
  /pappa Tomas

  1. Hej!

   Kul att din son har hittat skidåkning. Det beror på vad syftet med skidåkningen är? Om han ska åka skidor för att bli bättre löpare är det klassiska skidor som fäster bra som gäller.

   Stavarna ska vara ca 0,85 x längden ca 147cm för en som är 173 cm. Utgå från det som anges på staven. Det ska precis passa under armhålorna men man måste gå upp på tå först för att få in stavarna under armhålorna. Då är man rätt ute. 0,9xlängden för skate.

   För att slippa vallningen är det skins som är bäst. Köp inte de billigaste. 2500kr och uppåt. Längden beror på tillverkaren och det är inte så viktigt att få rätt men 192-197cm är väl bra spann. Eftersom det är en lätt åkare så ska skidorna vara relativt mjuka. Bland de långa skidorna är det svarare att hitta de som är tillräckligt mjuka.

   Mitt råd är att handla med en sportaffär som kan sin sak. Utgå från vikten. Ni kan också testa i affären så att skinnet inte ligger mot golvet när han står med vikten på båda fötterna men när han står på en skida ska skinnet helt vara fast i underlaget.

   Nuförtiden finns det också bindningar som går att flytta. Det kan vara bra om man bara har ett par och föret eller viten ändras. Om bindningarna är långt bak fäster det sämre men glider bättre. NNN har flyttbara binding och Salomon/atomic har en motsvarighet som heter skift.

   Om ni vill börja valla skidorna vilket jag recommender endast om det är aktuellt med tävlingar ska ni gå på en universal skida menad för 0 till -5. Samma längd. Svart botten. Om man inte vet så mycket själv ska man handla med en som kan. Inte alla sportaffärer som har den kunskapen. Välj därför sportaffär med noggrannhet om ni ska köpa tävlingsskidor.

   Hoppas detta hjälpte. Lycka till med skidåkningen!

 3. Jag är lite förundrad kring diskussionen på längd av skidan kontra längden på åkaren (i mitt fall gäller det klassiskt). Jag ser att det görs skidor i flera längder (tex 192, 197, 207 cm) men som är anpassade för samma vikt (tex 70-85 kg). De jag frågat säger att en lång skida ger bättre glid, bättre riktningsstabilitet etc men min fråga är då varför en kortare åkare skall ha en kortare skida om en lång skida är bättre på allt? Jag får inte riktigt ihop resonemanget.

  För att testa resonemanget lite. Jag är 200 cm och väger 80 kg. Skin-skidan jag tittar på finns i längden 207 cm anpassade för viktintervall 65-80 kg eller 80-95 kg. Den finns också i längden 192 cm anpassad för vikten 75-90 kg. Den sistnämnda passar ju mig klart mycket bättre viktmässigt men är alltså kortare än vad jag är vilket i längdåkningskretsar är ett stort NEJ. Vad förlorar jag som glad sportlovsåkare som åker för nöje snarare än träning på att köra på en skida som är ”för kort”.

  Tack på förhand!

  1. Hej Pär!

   En skida som är för kort blir lite svår att hantera om du ska åka diagonal skidåkning. I stakning spelar det inte så stor roll. Om du är 2m har skidor som är 192cm lyfts hela skidan från marken när du sparkar ifrån. Det blir riktigt svårt att åka avslappnat då.

   Sen handlar det också om hur vikten fördelas på skidan. Om du har en på korta skidor som än är styva ska trycket mot snön fördelas på en kortare yta. 192 cm för 90 kg låter som ett par riktiga pilbågar. Höga och svåra att få att fästa. Det skulle jag inte köpa. Jag tror tror också att det bir så skarpa tryckzoner att de borrar ner sig i snön. Kan gå ok i riktigt skarpa spår men värdelöst i lösa spår.

   Längden på skidan kan nog påverka glidet som du skrev. Men det är nog en bisak. 202 eller 207 spelar inte så stor roll. Samma längd på skidor kan glida helt olika. Det som påverkar glidet är profilen (hur trycket fördelas mot snön). Vilken profil som glider bäst beror på föret. Korta glidytor i varma och våta fören och långa glidytor i kalla och torra. Strukturen (hur skidorna är slipade) i belaget påverkar enormt mycket. Grövre struktur funkar bättre desto varmare det blir men biter fast i snön i kalla fören. Allt detta gör också att man omöjligt kan säga vilket märke som glider bäst. Det beror på skidspåret och bra anpassat det är för dagens före. Om du är jättenoga med glidet behövs det fler än ett par.

   Om man åker skidor för motionens skull och har ett par rekommenderar jag ett par för -1 till -5. Det går hyfsat även i kallare och varmare fören. Varmföresskidor är i princip oanvändbara i minusgrader. Skins brukar vara varken vara varm- eller kallföreskidor och passar därför bra för motionärer.

   Välj skidor enligt den längd som rekommenderas och fundera inte så mycket mera på det.

 4. Hej vilka skidor passar min man att köpa han är c.185 lång och vikten är c.118kg. De skidor som han nu har är peltonen men tyvärr är han för tung för dem ,måste köpa nya och vet inte vad som skulle bli bra, skidar endast klassiskt och är bara en halvlat motionär
  . Tacksam för svar hälsningar från Lepplax som nu har fina skidspår i närheten .

  1. Hej!

   Om det är klassiskt du ska ha tycker jag det skulle passa med ett par 202 eller eventuellt 207 långa skidor beroende på vad du hittar till lämpligt pris. Gällande vikten så behöves det styva skidor om de ska glida. Sikta på ett par som är menade för ca 100kg. Jag antar att personen som ska ha skidorna inte är dem mest erfarna skidåkaren och det kan bli problem med fästet om skidorna bli för styva. Detta kan göra att glidet inte blir optimalt men det kanske inte gör något om det handlar om motion. Viktigaste är att de är lätta att skida med. Skaffa skins om ni vill slippa vallningen. Köp ett par som kostar 300€ eller mer. Om de inte kommer i anvädning se går de att sälja vidare så det är inte en bortkastat investering hur som helst.

 5. Hej Eric!

  Vad skulle du rekommendera för en småbarnsfar som önskar att komma ut och motionera med skidor (när tid och förutsättningar ute finns) samt när man är på sportlovsresor?
  Har åkt ett par gånger, men ser gärna att detta blir en rolig alternativ motionsform på vintern utöver pulkaåkning.
  Har snöat in på skinskidor, då jag önskar minimalt med underhåll av utrustningen.
  Vad rekommenderar för en som är ca 78kg, 183 cm lång? Lätt att bli dumsnål och satsa på billigaste, då jag tror att jag kommer använda dom varje vinter.
  Tack på förhand!

  Mvh Christoffer

  1. Hej!

   Jag skulle rekommendera att par bra skinskidor i längden ca 203 beroende på märket. De ska vara menade för 75 kg. Styvare skidor kan vara svåra att få att fästa. Bli inte dumsnål. Köp skidor av hög kvalité som kostar lite mera. Då har du så du klarar dig i många år. Inga plastskidor med fiskfjäll som fästzon.

 6. Hej,
  Jag vill prova för första gång längskidor och undrar vilken ska jag köpa. Jag är 157 cm och väger 53 kilo. Har du nån brand förslag?

  1. Hej!

   Jag tycker du ska köpa ett par skins som är ca 175 cm. Sikta på vikten 50kg. Inte styvare. Då kan de vara svårt att få fäste som nybörjare. Jag rekommenderar inte ”fiskfjällskidor”.

 7. Hej, har åkt skidor hela mitt liv, är en över medel snabb motionär med ok/bra grundteknik. Åker numera klassiska främst ovallat och stakar och skejtar fyrans växel, samt treans och varvar med lite diagonal åkning med lite lätt fäste. Går upp på tå vid stakning (inte alltid, det orkar jag inte) men är nybörjare på tvåans växel som känns svår. Funderar nu på att köpa skate utrustning. Hur ska jag tänka vad ska jag köpa? Kvinna, Väger 59kg, 172cm främst skidorna som känns svårt, men tar gärna tips om pjäxor. Antar att det är NNN bindning som gäller? Jag har sns med en pinne på klassiska, men det känns som de fasas ut alltmer? Har 192 skidor och 145stavar på klassiska men ibland känns stavarna lite kort. Och vad är rimligt att betala för hyfsad kvalitet och bra glid? Äger även ett par skinskidor som jag köpte (utprovade viktmässigt i kunnig sportbutik) för några år sen men upplever inte att jag har lika bra glid på dem som mina vallaskidor utan har dem mest när jag går på tur på fjället, – vill inte göra ett dåligt köp igen…

  1. Hej!

   Angående bidningssystem funkar både NNN och Salomon/Atomic. Salomon/Atomic har ett system som heter prolink och då kan du alla skor som är menade för nnn bindningar. Prolink och NNN är nog de som används mest, sns systemet som du har finns fortfarande men jag har märkt att många sportaffärer väljer att inte satsa på dem. Men SNS är ett fungerande system fortfarande.

   De billigaste stavarna som är duger är ca 100€ (1000). Då får man kolfiber. Se till att det är kolfiber. De billigaste tävlingsstavar är ungefär dubbla priset men de behöver man inte som motionär. Väl stavar som är 0,9x din länd för skate.

   Bra skate skor kostar 300€ och uppåt. På rabatt kan man hitta för 250€. Det kan funka med prisklassen 200€ med då är de redan sämre. De billigaste skulle jag inte rekommendera till aktiva skidåkare

   Hoppas detta hjälper!

 8. Hej, Är 167cm lång och väger 70 kg. Är medelmåttig på att åka. Vilken längd bör jag ha på skidorna och vikt ?

  Mvh Medelmåttan

  1. Hej,

   Om det är klassiska skidor du är ute efter ska du välja ett par som är ca 20-30cm längre än dig själv. Längden är inte så viktig. Det viktiga är vikten, de ska vara för en peson som är 70 kg, dvs det krävs 70 kg att för att pressa ner fästzonen när man står på ett ben. Men när man fördelar vikten jämnt på båda benen är fästzonen i luften. Om du är nybörjare kan skidorna vara lite mjukare (för en lättare person än 70 kg). Då blir det lättare att få fäste men sämre glid.

   Skate skidor ska vara kortare. 10-15cm längre än dig. Här är det inte lika noga med vikten. Det går alldeles utmärkt att åka på skidor märkta med 80 kg om man är 70 kg. Styvare skate skidor ger lite ofta lite stabilare känsla och lättare att hålla balansen. Kortare skidor är lättare att hantera om man är nybörjare…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.