Köpa längdskidor tips

Jag skrev skrev tidigare ett inlägg om varför längdskidåkning är en så bra motionsform. Men för att kunna skida behövs också skidor. Här är några tips för nybörjare som tänker köpa nya skidor:

Skidor och stavar finns i alla prisklasser. Det är onödigt att köpa de dyraste skidorna, men snåla inte heller. Det är en myt att det lönar sig att köpa billiga skidor om man inte vet om längdskidåkning är en sport man vill hålla på med. Bra skidor gör det roligt att träna och sannolikheten att man kommer igång på allvar är mycket större om man investerar i ordentliga skidor. Om man mot förmodan märker att skidorna inte används går de att sälja vidare. Stavarna kan vara billiga, de påverkar inte skidåkningen nämnvärt. Skorna behöver inte heller vara av högsta kvalité så länge de passar och håller kylan ute.

1. Undvik färdiga skidpaket

Färdiga skidpaket där allt ingår ska undvikas. Skidorna ska vara anpassade enligt användarens vikt och stavarna ska vara i rätt längd. Det är mycket osannolikt att träffa rätt om alla delar ingår i ett paket.  Skidornas kvalité i skidpaketen är också ofta mycket dålig och är därför inte roliga att använda. Det lönar sig att investera i bra skidor när man en gång köper!

2. Vikt går före längd

Klassiska skidor fungerar så att fästvallan pressas mot snön när man står med hela kroppsvikten på en skida. Det är så man får fäste. Med vikten jämt fördelad på båda skidorna ska fästvallan inte ha kontakt med snön. Därför är det viktigt att ha skidor som är anpassade till kroppsvikten. Också när det gäller skate skidor är det viktigt att ha skidor vars styvhet är anpassade till vikten. Är man för tung för skidorna blir de svåra att styra. Klassiska skidor ska vara ca 20 cm längre än skidåkaren och skate skidor ca 5-15 cm. Om skidorna är för långa blir de också svåra att hantera, nybörjare kan därför använda lite kortare skidor än vana skidåkare. Längden på skidorna behöver bara vara ungefär rätt, välj i första hand utifrån vikt.

3. Bottenmaterialet viktigt

Undvik plastbotten och andra dåliga material. Skidor med plastbotten glider dåligt och tål inte vallning. Se till att skidorna har liknande bottenmaterial som tävlingsskidor. Stommen behöver inte hålla samma standard som tävlingsskidor. Om bottenmaterialet inte framgår, fråga!

4. Sikta på allroundskidor

Det finns olika skidor för olika fören. Köp ett par som är menade för ca 0 till -5 grader. Då kommer de att fungera i de flesta fören. När det är riktigt varmt eller riktigt kallt blir skidpasset ändå sällan av. Vill man ha flera par skidor kan det löna sig att skaffa ett klassiskt par för varmt före som också fungerar med klistervalla. En bra sportaffär vet vilket före skidorna är gjorda för.

5. Begagnat är prisvärt

För att sparar pengar kan man köpa begagnade tävlingsskidor. Många tävlingsskidåkare byter ut sina skidor nästan varje säsong trots att de gamla skidorna är fullt dugliga. Se bara till att styvheten passar din vikt. Tävlingsskidåkare är ofta lätta men klarar ändå av att använda styva skidor .

6. Vallningsfritt (skin remommenderas!)

Köpa längdskidor tips, köpa skidor, längdskidor
Skinskidor

De senaste åren har utvecklingen av vallningsfria skidor gått framåt enormt mycket. Vallningsfria skidor fungerar men inte riktigt lika bra som perfekt vallade skidor. Fördelen är att man slipper vallningen (i alla fall fäste). Dessutom är priset ungefär det samma som på vanliga skidor. För motionärer rekommenderar jag skinskidor där en hårig tygbit mitt under skidan ger fäste. De fungerar bra  i alla snötyper och kräver minimalt  underhåll. Det går också bra att använda ruggade skidor men de har ett smalare användningsområde och är mest menade för tävlingsåkare. Undvik skidor  där hela skidan är gjord av ett  material som ger fäste. De har väldigt dåligt glid och fryser lätt. Undvik också plastskidor med “fiskfjäll” i fästzonen.

 

4 reaktioner på ”Köpa längdskidor tips”

 1. Hej!
  Jag har köpt ett par färdigt ruggade skidor lite i misstag. Jag är motionär och skidar i princip bara när vi åker norrut till snön två veckor per år. Men var ut och testade här hemma i -3 grader och det var ruskigt dåligt glid på dem. Har jag gjort ett totalt felköp? Jag kan ingenting om vallning och preparering. Hur förbättrar jag glidet? Ska iväg nu en vecka där temperaturen kommer att vara enligt prognos -10 till -4. Tacksam för tips!

  1. Hej!
   Ruggade skidor har ett smalt användningsområde och fungerar bäst vid 0 grader och fuktig snö. Speciellt i torr nysnö blir glidet dåligt. Vissa ruggade skidpar kan också fungera nöjaktigt i “fel” före om skidorna är exakt anpassade till vikten och om det är ett riktigt bra.

   Det du kan göra är att jämna fästzonen med ett riktigt fint sandpapper 4-5 drag. (för mera fäste använd grovt). Preparera också zonen med zero-spray (glidvalla och antifrysmedel för ruggskidor).

   Valla glidzonen med lågfluor paraffin eller glidvalla i vätskeform. Om du inte får tag i zerospray kan du också använda den flytande glidvallan i fästzonen.

   Hoppas att detta hjälpte!

 2. Tomas Eckerberg

  Hej.
  Min son tränar väldigt väldigt mycket löpning och har hittat skidåkning som ett perfekt komplement nu när vi även fått snö här i södra Sverige.
  Hittills har han kört på gamla lånade vallningsfria skidor men vår tanke är att han inför nästa säsong eller kanske redan nu ska få ett eget anpassat kit. Det är bara det att den lilla kunskap vi har att tillgå är sen länge förlegad och därför undrar jag om du kan hjälpa mig.
  Sonen är 173-ish cm lång och väger knappt 60 kg. Han har ingen vidare teknik när han åker men ork så det räcker och blir över ;-).
  Hur långa skidor bör han välja? Ska stavarna gå upp i armhålorna som förr i tiden? Spann?? Hur mycket eller hur stort ska det vara? Kan du ge mig/oss ett par länkar till något som kan passa?
  Tack på förhand.
  /pappa Tomas

  1. Hej!

   Kul att din son har hittat skidåkning. Det beror på vad syftet med skidåkningen är? Om han ska åka skidor för att bli bättre löpare är det klassiska skidor som fäster bra som gäller.

   Stavarna ska vara ca 0,85 x längden ca 147cm för en som är 173 cm. Utgå från det som anges på staven. Det ska precis passa under armhålorna men man måste gå upp på tå först för att få in stavarna under armhålorna. Då är man rätt ute. 0,9xlängden för skate.

   För att slippa vallningen är det skins som är bäst. Köp inte de billigaste. 2500kr och uppåt. Längden beror på tillverkaren och det är inte så viktigt att få rätt men 192-197cm är väl bra spann. Eftersom det är en lätt åkare så ska skidorna vara relativt mjuka. Bland de långa skidorna är det svarare att hitta de som är tillräckligt mjuka.

   Mitt råd är att handla med en sportaffär som kan sin sak. Utgå från vikten. Ni kan också testa i affären så att skinnet inte ligger mot golvet när han står med vikten på båda fötterna men när han står på en skida ska skinnet helt vara fast i underlaget.

   Nuförtiden finns det också bindningar som går att flytta. Det kan vara bra om man bara har ett par och föret eller viten ändras. Om bindningarna är långt bak fäster det sämre men glider bättre. NNN har flyttbara binding och Salomon/atomic har en motsvarighet som heter skift.

   Om ni vill börja valla skidorna vilket jag recommender endast om det är aktuellt med tävlingar ska ni gå på en universal skida menad för 0 till -5. Samma längd. Svart botten. Om man inte vet så mycket själv ska man handla med en som kan. Inte alla sportaffärer som har den kunskapen. Välj därför sportaffär med noggrannhet om ni ska köpa tävlingsskidor.

   Hoppas detta hjälpte. Lycka till med skidåkningen!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.