5 anledningar till att åka skidor i vinter

5 anledningar till att åka skidor i vinter

Skidåkning är min favoritträningsform och jag rekommenderar den till alla.  Här är min motivering varför:

1. Det är roligt!

Först och främst, det är roligt att åka skidor. När man väl har har lärt sig tekniken är känslan av att glida fram i spåret helt fantastisk.

2. Man blir i form!

Längdskidåkning hör till en av de effektivaste träningsformerna som finns. Både överkroppen och benen aktiveras. Längdskidåkning är också ett bra sätt att träna intervaller. När man åker skidor längs en kuperad bana går pulsen upp och ner hela tiden och man får en perfekt intervallträning på ett naturligt sätt.

3. Skidåkning är mångsidigt!

Längdskidåkning är en mångsidig träningsform som förbättrar både fysiken och motoriken. I uppförbackar får man upp flåset och benstyrkan. Att staka sig fram på platta partier är bra träning för armstyrkan och bålstabiliteten. Nerförsbackar och kurvor utmanar både balansen och koordinationen.

4. Skidåkning är skonsamt!

Rörelserna är mjuka och långsamma, dessutom fördelas belastningen jämt över hela kroppen. Risken att drabbas av överbelastningsskador är därför minimal jämför med andra motionsformer som t.ex löpning. Personer som har problem med knäleder, hälsenor och rygg kan ofta åka skidor utan problem trots att de varken kan gå eller springa.

5. Skidåkning är avstressande!

När man skidar får man vara i naturen och andas frisk luft. Det är avstressande och ett bra sätt att för en stund koppla bort vardagens bekymmer.

Det var min lista på fem orsaker till att skida i vinter. Hoppas att så många som möjligt får möjlighet att njuta i skidspåren i vinter.

God fortsättning på det nya året!