Inspirerande resa i Schweiz

Inspirerande resa i Schweiz

I tisdags på kvällen kom jag hem från en veckas äventyr i Schweiz. Jag var där för att delta i tävlingar, träna och hälsa på två skidåkare från Australien som spenderat vintern där. Australiensarna lärde jag känna när jag var tränare där för två somrar sen. Vi har hållit kontakten efter det och en av dem var och hälsade på i Finland förra vintras. Det var mycket roligt att träffas. Jag hjälper också till med träningsprogram för båda två. Vi håller kontakten via skype träningen följs upp via en online träningsdagbok.

De första dagarna spenderade jag i Fiesch som ligger på ca 1000 m över havet. Det var ändå för lågt för att det skulle finnas snö där. Vi tog därför tåget ca 15 minuter upp i Gomsdalen till ca 1300 meters höjd för att kunna träna. Där var dock förhållandena bra. Fina spår och många alternativ att välja mellan. Vi bodde i källarvåningen hos en schweizisk skidtränare som hjälpte till med researrangemangen till helgens tävling. Under det första passet hamnade jag mitt i en kvällstävling. Jag deltog inte utan nöjde mig med att heja på min resekompis Ewan från Australien. Det märktes att man var i Schweiz tack vare alla bjällror som publiken hade. Lyssna på ljudet i videon!

Swiss Cup i Campra

Under veckoslutet deltog jag Swiss Cup i Campra som var Schweiz motsvarighet till den finska Cupen. Jag har tävlat utomlands flera gånger förut men då har jag alltid rest med sällskap från Finland eller Sverige. Nu fick jag och Ewan vara med som en del av det Schweiziska teamet Ski Valais som skötte om allt från inkvartering, resa och mat till skidvallning och coachning. Det var intressant. Jag lärde mig mycket nytt av de schweiziska åkarna och tränarna. Upplägget var mycket professionellt och lite annorlunda än det jag är van med. Inte minst matvanorna. Ost i mängd och massor dagen innan tävling och vitt bröd med sylt till frukost är inte det jag vanligtvis äter, men det är bara att ta seden dit man kommer.

Tävlingarna blev en blandning av succés och fiasko. Den första tävlingen, ett 10 km lång masstartlopp i klassisk stil blev ett fiasko. Jag var lite oroligt över hur kroppen skulle svara på den höga höjden efter endast fyra dagar av förberedelser. Oron var befogad, efter att ha hängt med i klunga i 7,5 km blev det riktigt tungt. Jag blev stum i benen och fick kämpa för att komma mig i mål. På det sista varvet (2,5km) tappade jag nästan 1 min till segraren och det var inte många efter mig i resultatlistan till slut. Det var en stor besvikelse eftersom jag hade stora förväntningar på det klassiska loppet.

Söndagens tävling var 15 km skate och intervallstart. Startfältet var högklassigt, bland annat deltog Dario Cologna som finslipade formen inför stafetten och 5 milen i VM.  Efter lördagens höghöjdschock bestämde jag mig för att starta mycket lugnt. Ganska tidigt kände jag att kroppen svarade riktigt bra och jag började våga trycka på ordentligt i de långa uppförsbackarna. Placeringen förbättrades varje varv och till slut blev det ett riktigt bra lopp. Jag slutade på en 16:e plats ca 2:50 min efter segraren Dario Cologna, vilket troligtvis var säsongen bästa prestation.

Chokladpaus efter halva 60 km passet
Chokladpaus efter halva 60 km passet

Australiensarna åkte hem tidigt på måndag morgon. Jag hade ännu hela dagen på mig att ta ut det sista av resan innan hemfärd. Den tiden utnyttjade jag till max och skidade 60 km i strålande solsken.

Nästa utmaning blir att hjälpa det danska landslaget på söndagens VM 5 mil. Det ser jag fram emot!