Träningsläger med Victoria Junior Squad

Träningsläger med Victoria Junior Squad

Föra veckan var jag tränare på ett träningsläger med delstaten Victorias juniorer. Lägret hölls halvvägs upp till Falls Creak mitt i urskogen utom räckhåll från internet. Därför har både bloggen och sociala medier fått vila hela veckan. Kanske lika bra det för schemat har ändå varit fullspäckat.

Det var tänkt att lägret skulle vara ett snöläger. Tyvärr hade vintern inte kommit igång på allvar så vi fick byta ut några skidpass mot rullskidor och stavgång. Jag tycker ändå att lägret var riktigt lyckat och vi gjorde det bästa av förutsättningarna. Den sista natten fick vi ca 20 cm snö så att vi kunde avsluta lägret med skidåkning.

20150709_104637
Stavgång istället för skidåkning

Största delen av träningen har varit teknikträning vilket är något som verkligen behövdes. De australiensiska ungdomarna är mycket entusiastiska och många har mycket goda förutsättningar att ta sig långt som skidåkare. Många är också framgångsrika löpare och cyklister och är därför riktigt vältränade. Däremot har tränat allt för lite på snö och fått allt för lite handledd skidträning. Största delen av skidåkarna bor lång borta från snön i Melbourne eller andra större städer. Även de som bor närmast snön måste resa minst 30 min för att ta sig till ett skidspår. Dessutom är vintern ganska kort. Detta gör det svårt att få tillräckligt mycket träning på snö för att kunna utveckla tekniken som konkurrenterna i Europa.

20150708_181437
Förberedelser inför Finnish night

Trots att jag är på andra sidan jordklotet är lägerlivet det samma som i Finland. Morgonjogg kl 7,
förmiddagsträning kl 9, eftermiddagsträning kl 15 och kvällsgymnastik kl 20. Den. På kvällarna hade ordnades ofta roliga kvällsaktiviteter. En kväll hade vi en temakväll om Finland. Alla hade blåvita kläder och middagen var karelsk stek med blåbärspaj till efterrätt. Efteråt höll jag ett en presentation om Finland. Det verkade vara uppskattat eftersom jag fick svara på frågor i nästan en timme efteråt.

Resten av tiden här ska jag leda 5-6 skidträningar i veckan. Resten av tiden ska jag använda till egen träning. Det ska bli skönt att få rutiner och komma igång med min egen träning på allvar.