FM i vanda och Finlandscup i vörå

FM i vanda och Finlandscup i vörå

Nu har jag två tunga tävlingsveckoslut bakom mig. För två helger sen var det FM i Vanda och i lördags och söndags var det Finlands cup i Vörå. Som jag skrev för ett par veckor sen så var jag lite osäker på formen inför FM. Tyvärr gick det lite som jag befarade. Formen under FM i Vanda var inte alls bra och jag gjorde mina sämsta FM tävlingar på länge. Jag kände mig sliten och utan energi hela helgen. Jag tog det därför mycket lugnt hela veckan efter FM. Den enda träningen kom i samband med skidlektioner för olika grupper och motionsskidåkare. Det verkade fungera för i Vörå en vecka senare kändes det mycket bättre. Min insats i lördagens stafett var ok. Laget tog den bästa stafettplaceringen i Finlandscupen hittills. På 30 km i söndags gjorde jag en stabil insats och slutade på en 29:e plats, vilket var bra med tanke på omständigheterna.

Finlandcupen i Vörå var ett fall framåt, men hur man än vänder och vrider på det så håller jag inte den nivå jag skulle vilja hålla. Vad det beror på vet jag inte riktigt. Visserligen var jag lite förkyld efter jul men det är nog inte hela förklaringen. Jag kan inte heller skylla på skidorna. Jag får helt enkelt ta och titta i träningsdagboken. Antalet träningstimmar är det nog inget fel på utan det handlar nog mera om innehållet i träningen.  Kanske lite för jämtjock belastning i träningen och brist på återhämtning vid sidan om träningen. Det kommer i alla fall att vända, det har det ju i och för sig redan gjort också.

Bra stämning längs banan i Vörå

Trots en formsvacka är det fortfarande roligt att både träna och att tävla. Jag njuter av att vara ute och träna. Jag tycker också att det är intressant att testa olika träningsupplägg för att se hur kroppen reagerar. Tävlingar är alltid spännande, förberedelser inför, tävlingsnerverna, kampen mot sig själv under tävlingen. Allt detta finns kvar oavsett om det går bra eller dåligt. Det är därför håller på med tävlingsidrott och ännu inte har tankar på att sluta heller.

Nu är jag tränare på för framtidsgruppen på Norrvalla fram till onsdag. Lägret är för 13-16 åriga skidåkare och består av skidträningar, allmänna fysträningar samt skolgång och föreläsningar om återhämtning, kost träningslära och livshantering. Efter det blir det att förbereda sig till landskapsstafetten i Nykarleby på söndag.

Fina skidförhållanden på Botniavasanspåret