Snart är det FM

Snart är det FM

Nu är det vinter på riktigt och det har det också redan varit en tid också i Österbotten. För oss som tävlingskidåkare börjar det dra ihop sig för vinterns höjdpunkter. Grovjobbet borde ha gjorts för länge sedan och nu är det bara att lyckas i den sista förberedelsen för att hitta toppformen. Jag ska deltag i FM avgörs i Vanda nästa veckoslut 12-14.1 och helgen efter det blir det Finlandscup i Vörå. Juniorerna har sina FM tävlingar redan detta veckoslut i Idensalmi. Där kommer alla som jag följt med på träningsläger att tävla, dessutom har jag också ett par personliga adepter som ska delta. Jag kommer att med spänning följa med hur det går.

Som sagt så förbereder jag mig inför FM i Vanda. Tävlingarna håller på i tre dagar. Först blir det sprintstafett, sen 15 km skate och till sist 20 km skiathlon. Känslorna är blandade inför FM. Det är alltid kul med FM. Ofta brukar jag lyckas få till bra lopp på FM och dessutom har jag alltid åkt bra i Vanda. En liten osäkerhet känner jag ändå. Formen har inte varit den bästa i december. Lehtimäki i mitten december gick bra. Skandinaviska cupen i Vuokatti gick mindre bra. Efter jul drog jag på mig en förkylning. Som tur var räckte det med en 5 dagars snuva och kunde träna men bytte ut alla hårda pass till lätta distanspass. Nu känns det ändå som att kroppen börjat svara igen. Gårdagens intervaller på 5 x 8 minuter kändes bra. Kanske jag ändå lyckas gräva fram formen i sista sekund, hoppas! Många gånger har jag varit i samma situation och nästan alltid har det lossnat.

Också i år använder jag mig av min vanliga formtoppningsstrategi. Mera träningstimmar med tre veckor kvar. Nästsista veckan lätt och sista veckan normal träningsmängd. Jag gillar inte att vila för mycket för nära inpå en tävling. Då blir jag seg. För mig passar det bästa att ta det som lugnast nästsista veckan.