Detta gör en skidåkare under våren! 4 råd...

I april smälter snön. Efter Ylläs-Levi förra helgen så har de flesta avslutat skidsäsongen. Våren är en övergångsperiod från en säsong till en annan. I en skidåkares huvud rör sig många olika tankar under våren. En del är revanschsugna och tänker "i nästa år, då ska jag visa vad jag går för". Andra bara trötta och tömda på motivation och bara behöver en paus. Här kommer i alla fall mina fyra råd till vad en längdskidåkare ska göra under våren.

 

1 Åk skidor så länge som möjligt

Utnyttja vårsolen och snön som finns kvar till att åka skidor så länge som möjligt. Ta träningspausen och satsa på löpnin/cykling först när snön är borta. En längdskidåkare behöver åka mycket skidor och våren är ett bra tillfälle att göra det utan att behöva stressa för att komma i form inför till olika tävlingar. Jag är ofta förvånad över hur lite folk man ser på spåret i början av april. Om det skulle finnas lika mycket snö i oktober så skulle det vara trångt på spåret. Att åka skidor utomhus utomhus på våren ger lika mycket träningseffekt som att träna i en skidtunnel på sommaren och hösten. Speciellt för ungdomar och motionärer som behöver skidkilometer för att lära sig tekniken är det viktigt att utnyttja vårvintern maximalt.

 

2 Vila och ta semester

När skidföret har försvunnit så är det bra att ta en träningspaus under ett par veckor. Om skidsäsongen blivit extra lång kan uppstarten av nästa träningssäsong flyttas framåt, pausen skippas inte. Pausen är viktig för att samla motivation, låta alla skador läka och att ge kroppen möjlighet att återhämta. Gör något annat än träning. Passa på att göra det som du missade under vintern när tiden spenderads i skidspåret. Träningpaus behöver inte betyda totalt stillasittande. Korta löppass, alternativa träningar, muskelvård och rörlighet. De är ändå viktigt att de pass som görs inte känns som ett måste utan som välbehövlig variation.

 

3 Vänj fötterna med löning

Löpning är en av de viktigaste träningsformerna på sommaren för en skidåkare. Problemet är att efter vinter är fötterna ovana med löpning vilket gör att risken för överbelastningsskador blir stor. Våren ska därför utnyttjas till att långsamt vänja fötterna med löpning igen. Läs detta inlägg för mera tips: Komma igång med löpning, 5 steg för att lyckas!

 

4 Utvärdering och planering

Gå igenom träningen från föregående säsong. Dessa frågor brukar underlätta utvärderingen och planeringen inför nästa säsong:

 1. När var du som bäst i form?
  • Varför? Gör på samma sätt nästa säsong när du ska vara som bäst i form.
 2. Vilka är var dina starkaste egenskaper?
  • Vad är orsaken? Se till att hålla kvar det i nästa års upplägg.
 3. Vilka är dina svagheter?
  • Vad kan du göra för att förbättra dem? Sätt in det i nästa års träningsplan.
 4. Vad är målet för nästa säsong?
  • Hur långt är det dit?
  • Vad behöver förbättras för att målet ska uppnås

Efter att man noggrant gått igenom förra årets träning och svarat på frågorna är det dags att göra upp en ny träningsplan inför kommande utmaningar. Planera gärna tillsammans med en tränare.

Tips för att sätta upp smarta mål. Läs detta inlägg...

1:a maj är traditionellt nyår för längdskidåkare. Då inleds träningen inför nästa säsong. Träningen inleds försiktigt med redan i juni är de flesta i full gång med träningen.