5 tips för att göra löpning roligare

En fråga jag ofta får under mina löparskolor är: ”hur kan man göra löpning roligare?”

Löpning är en effektiv träningsform och ett av de bästa sätten att förbättra konditionen oberoende om man är tävlingsidrottare, glad motionär eller en person som annars bara vill komma i form. Däremot kan löpning vara ganska jobbigt och därför är det många som har svårt att hitta motivation för löpning.

 

Här är 5 tips på hur man kan göra löpning roligare:

  1. Sätt upp ett konkret mål
  2. Börja försiktigt, öka långsamt.
  3. Variation gör löpning roligare.
  4. Egen tid eller sociala sammankomster. Fundera ut vad som motiverar dig!
  5. Tänk på löptekniken

 

1 Ha ett konkret mål

Genom att sätta upp ett konkret mål så kommer du att göra löpning roligare. Ett mål ska vara tidsbundet (när ska målet vara uppnått) och specifikt (möjligt att kontrollera om målet uppnåtts). Följ också upp med jämna mellanrum om du närmar dig målet, t.ex via mindre delmål. Läs mer om att sätt upp mål här: Sätt upp SMARTA mål

 

2 Börja försiktigt, öka långsamt!

Det här rådet gäller speciellt nybörjare och personer som vill komma igång igen efter en paus i löpträningen.

Gör hellre för lite än för mycket i början, lämna mycket utrymme för att öka träningsmängden i framtiden. Spring heller ofta och korta pass än sällan och långa pass. Det är ofta de långa passen som orsakar överbelastningsskador. En skada kommer att ta död på motivationen, så ta det försiktigt.

Att stanna upp i utvecklingen kan ta ner på motivationen. Den enda sättet att fortsätta utvecklas är att hela tiden öka svårighetsgraden på träningen. Genom att börja försiktigt så finns det mera ”spelrum” för ökningar. Svårighetsgraden kan ökas på flera sätt. T.ex springa oftare, längre pass, öka farten, börja träna intervaller, öka på antalet intervaller, öka antalet intervallpass osv..

 

3 Variera löpningen!

Variation kommer att göra löpning roligare. Gör aldrig två gånger exakt samma löppass under en vecka. Byt åtminstone löprunda varje pass, men det finns också en massa andra sätt att variera löpningen på. Här är några exempel:

Variera underlaget

◊ Asfalt, grusväg, skogsväg, löpband, stig, obanad skogsterräng. Endast fantasin begränsar!

Variera distans och puls:

Långa lugna pass. Låg puls
Kortare medelintensiva pass.
Högintensiva intervallpass. Hög puls
◊Korta spurter (ca 10s) lång vila

Det går också att variera sällskapet: Träna ensam, träna i grupp träna med olika grupper osv..

 

4 Löpa ensam eller tillsammans med andra?

En löpträning kan vara ett perfekt tillfälle till att få egen tid. Inget som stör, man får vara helt för sig själv i sina egna tankar och lyssna till sina andetag, naturen eller sin favoritmusik eller en podcast. Om man är en person som behöver egen tid.

För många låter den beskrivningen inte alls så lockande. Det ska vara folk runtomkring hela tiden och det ska hända något. Då kan man utnyttja löpning som ett sätta att träffa människor. Avtala tid med någon annan, anmäl dig till en löpargrupp delta i löparskola eller gå med i en förening. Vilket av de här två alternativen passar dig bäst? Ensam eller i grupp? Kanske en blandning av de två? Fundera hur du funkar och gör det som ger dig mest motivation.

 

5 Tänk på löptekniken

göra löpning roligare, trailrunning, löpning
Att springa längs fina skogsstigar är bra för motivationen. Dessutom är det ett bra sätt att göra löpningen skonsammare, vilket minskar på risken för överbelastningsskador

Genom att förbättra löptekniken så kommer man att göra löpning roligare. Här är nyttiga tekinik tips:

◊Ta kortare steg. Det flesta ta för långa steg. Sikta på 180 steg/minut, räkna steg varje gång som en fot tar i marken. Genom att ta kortare steg kommer man automatisk att sätta ner foten på rätt ställe (under kroppen)

◊Ha stolt hållning. Skjut fram höften och sträck ut dig. Det är ok att luta sig lätt framåt, lutningen ska komma ända från fotleden.

◊Använd armarna. Armarna är kroppens taktpinnar som styr resten av kroppen. Håll armbågarna i 90 graders vinkel och nävarna lätt knutna. Pendla armarna avslappnat fram och tillbaka inte från sida till sida