Vad blev det av min långloppssatsning

Vad blev det av min långloppssatsning

Vad blev det av min långloppssatsning?

I våras gick jag ut med att jag ska göra en satsning på skate långlopp. Det har inte kommit någon uppdatering sen i somras så jag tänkte berätta hur jag ligger till. Att prata om det en sak, men att göra det är något helt annat. Det är mycket jobb och mycket är kvar att göra innan vintern. Men en sak är säker. Det har inte varit så här roligt att träna på 10 år!

Sommar

Träningen gick riktigt bra, nästan för bra. Det blev flera träningstimmar. Mest vad jag någonsin tränat. Värmen påverkar inte.

Höst

En tuff sommar som avlutades med ett 60 km lopp på rullskidor, sen blev det vila. Vilan var planerad, och syftet att nollställa kroppen. Istället för träning blev det jobb, mycket jobb. Flera nya firskvårdsprojekt inleddes. Olika föreläsningar nästa varje dag i tre veckor. Roligt men intensivt. Möjligtvis åt jobbet upp lite av återhätningen vilket gjorde att den lätta perioden fick bli en vecka längre än planerat. Efter den lätta perioden tog jag en uppstartsvecka på ca 17h och sen blev det träningsläger i Österrike samtidigt som pappa besökte Atomics skidfabrik och valde ut vinterns tävlingsskidor. Lägrets tema var uppförsbackar och varje dag innehöll ett pass där jag klättrade minst 1000 höjdmeter.

Senhöst

I slutet av september pendlade känslan mellan pigg och trött varannan dag. Känslan var att jag balanserade på gränsen. Österrike tog mycket krafter. Tre dagar vila gjorde susen och resten av månaden gick riktigt bra. I mitten av oktober reste jag till Mallorca. Planen var att rullskida mycket i värmen och samla energi inför den mörka och kalla vintern. Fick en bra träningsdag 2:30h rullskidor och 1:30h löpning. Sen fick jag ont i halsen. Tror den 16h långa resan och alla förkylda människor i omgivningen under resan var orsaken. Förkylningen varade hela lägret och jag kunde inte träna alls och det blev en veckas semester istället. Det kanske bara var bra med extra vila och lite solsemester för efter förkylningen svarade träning mycket bra.

Hur har träningen förändrats?

Mera träning.

Jag ligger nu 60h före förra året. I snitt har jag tränat 16h/vecka. Då räknas våruppehållet, övriga viloveckor samt en sjukvecka med. Normala träningsveckor hemma ligger på 18h vilket är ca 3h mera än förr.

 

Mera rullskidor mera löpning i terräng

Rullskidåkning har det blivit totalt 230h, (ca 3600km). Totalt 155h löpning. Nästan all löpning har varit i skogen och längs småkuperade skidspår.

Flera långpass

Alla veckor innehåller minst 1 pass som är över 3h. Ofta 1 långt och 1 halvlångt. För att bli bra på långa lopp behövs långa pass. Det är orsaken till ökningen i långpass.

Mera intervaller mindre halvhårt

Förutom backtagningarna i Österrike och långa tävlingar på rullskidor har jag inte gjort längre intervaller än 10 min. De vanligaste 6 x 5 min, 4 x 7 min, 5 x 4 och blandade intervaller på 1-10 min. ca 6% av träningen har varit medel- eller högintensiv (FU eller MU). Mindre träning i halvhårt tempo tror jag är en nyckel till att jag orkat träna mer. Får se i vinter om det är ett lyckat koncept eller inte.

Mindre utfyllnad

Stavgång, simning, paddling, cykling och annat har jag inte gjort alls. Träningen har bestått av tre olika moment. Rullskidor, löpning och styrka. Andra träningsformer har jag ägnat mig åt väldigt lite, nästan inte alls.