Uppdrag under VM i Lahtis

Uppdrag under VM i Lahtis

Förra veckan var händelserik. I tisdags kom jag hem från Schweiz efter en lång och tung resa. Jag kände mig riktigt utmattad i onsdags och torsdags och lät bli att träna trots att jag hade träning inplanerat. Istället blev det snöskottning och jobb för att ta igen allt jag missat under resan.

Redan på lördag var det dags för nästa resa. Då åkte jag till Lahtis för att hjälpa det danska landslaget under 5-milen på VM. Någon kanske undrar: finns det skidåkare i Danmark? Ja, det finns det. Det finns inte snö i Danmark på vintern men det finns ändå förvånadsvärt många skidåkare där. De tränar mycket utomlands och lägger ner enormt mycket engagemang i skidåkningen för att kunna träna och konurrera med länder som har tillgång till snö. Även om åkarna inte placerar sig i toppen i internationella stortävlingar är det ändå många nordiska åkare som skulle få svårt att slå dem. Uppdraget fick jag via Jens Hulgaard som är skidåkare från Danmark. Han frågade om jag hade möjlighet att komma och hjälpa till de sista VM-dagarna och självklart ställde jag upp på ett så intressant uppdrag. Jag känner sedan tidigare Jens. Han bor och studerar i Umeå och vi tränade ofta tillsammans20170304_183504633_iOS när jag också bodde där.

På väg ner till Lahtis passade jag på att delta i en tävling i Kivijärvi. Distansen var 10 km klassiskt. Jag valde att gå utan fäste (mest för att det var praktiskt slippa valla fäste). Loppet gick inte så värst bra. Jag kände mig sliten efter Schweiz dessutom blev jag ganska trött i armarna av att staka i uppförsbackarna. .

Jag bodde med danskarna i idrottarbyn i Vierumäki där alla landslag bodde. Allt var riktigt bra ordnat. Mat i restaurangen nästan 24/7 och bra boende. Idrottare och landslagspersonal fanns överallt. På plats fixade vi ackreditering, åt middag och gjorde upp en plan för nästa dag.

Programmet under tävlingsdagen var fullspäckat. Dagen inleddes med skidtestning tillsammans med norrmannen Morten som är Danmarks huvudtränare och samtidigt sköter om vallningen. Han har lång erfarenhet som vallare och tränare i det norska landslaget och i osloklubben Rulstad IL. Samarbetet fungerade bra och vi valde dagens vallning och struktur under förmiddagen. Bråttom blev det eftersom vi tog beslut om vallningen en timme innan start och då skulle ännu sex par vallas.

Under tävlingen höll jag till ute på banan med reservstavar och hjälpte till med langningen av dricka. Tävlingen gick bra för danskarna. Alla fullföljde loppet med hedern i behåll.

Video av täten:

FSS och Svenskfinland var starkt representerat under VM . Min pappa Stefan vallade Justyna Kowalczyks skidor. Anders Wilkman är vallachef för Japan. Med sig hade han Jonas Hamström och Robin Fröberg. Thomas Ramstedt vallar skidor åt Storbritannien som för övrigt fick en fin fjärde plats på 5- milen. Martin Norrgård representerade SkiGo, och jag var där med Danmark. Joesefin Sandvik och Glen Lindholm jobbade på Yle. Dessutom deltog Andrea Julin & Matias Strandvall i sprinten. Det är ett tydligt tecken på att verksamheten håller hög nivå inom Svenskfinland och FSS!