TRÄNINGSLÄGER I PASSO STELVIO

Tillsammans med en del av SAS pro team på över 3000 m höjd över havet

I söndags kom jag hem ifrån ett träningsläger i Italien. På lägret var jag tillsammans med SAS pro team. SAS står för Swiss Academic Ski Slub. En skidklubb för schweiziska universitetsstuderande och före detta studerande. Pro team är deras elitgrupp som satsar helhjärtat på skidåkningen vid sidan om studierna eller jobb (ett par satsade också heltid på skidåkningen). Jag kom i kontakt med dem under förra vintern när jag åkte FIS-worldloppet cup där de hade ett lag som jag samarbetade med i Dolomitenlauf och La Transjurasienne. Efter vintern fick jag också möjligheten att vara med på deras träningsläger. De har ett omfattande lägerprogram och tränar tillsamman ca 1 vecka/månad fram till vintern. Jag tog chansen att följa med på deras läger i Passo Stelvio för jag ville lära mig hur de tränar och få tips för att bli bättre på skate vilket mellaneuropéer ofta är riktigt bra på.

PASSO STELVIO

Passo Stelivio längdskidåkning
Löpning på ett närliggande berg

Passo Stelvio som ligger på 2757 meters höjd. På ena sidan är Val Müstair som är Dario Colognas hemby och på andra sidan är Italien (Bormio och Prato). Vägarna upp till Passo Stelvio är spektakulära. Totalt är det över 1500m höjdskillnad och 48 serpentiner på väg upp från Prato. Att vägen ofta använts på Giro De Italia syntes. Namn på kända cyklister som Sagan, Nibali och Pantani fanns spraymålade på vägen. Uppe fanns det ännu över en meter snö kvar och vid de högsta topparna fanns glaciärer.

 

HÖGHÖJDSTRÄNING - LUGN TRÄNING PÅ SKIDOR

Passo Stelvio
Skidåkning i sommarvärme!

Träningen bestod av skidåkning på det 5 km långa spåret bredvid hotellet på förmiddagarna och barmarksträning på eftermiddagarna. Vi startade förmiddagspasset tidigt för det blev snabbt mjuka spår på grund av det varma värdet. Att träna och bo på 2750 m höjd är ingen lek. Det är riktigt tungt att skida och man känner av det också på hotellet. Man kan bli riktigt trött och kan förstöra flera veckor efter lägret om man inte är försiktig. Därför var träningsprogrammet lugnt. Första 4 dagarna var det endast lugn träning. Jag hade med laktatmätare och kontrollerade nivåerna varje pass.

 

HÅRDA PASS PÅ RULLSKIDOR

Passo Stelvio, Eric Storvall
På toppen efter tisdagens backintervaller

 

De hårda passen gjorde vi på rullskidor. Det första var 10 min + 5 min + 10 min + 5 min + 10 x 30s. Allt i uppförsbacke på väg upp till hotellet. Det andra hårda passet var på rullskidbanan nere i dalen i Val Di Dentro. Den gången blev det 10 min + 3 x 5 min + 5 x 1 min. Rullskidbana var kuperad och nerförsbackarna var det värsta jag har sett på en rullskidbana. Jag måste erkänna att jag var riktigt rädd när jag åkte ner första gången. Att jag klarade av att hänga med de bästa stärkte självförtroendet. Det går tydligen att hänga med folk som är uppväxta i alperna i deras hemmaterräng även om man själv tränar i platta Österbotten.

DAVOS

Lägret slutade på fredag och mitt flyg hem gick först på söndag. Därför spenderade jag lördagen i Davos hos tränaren Janis. Vi gjorde en löpträning på världscupbanan och sen visade han mig runt i sin hemstad. Det var riktigt bra med lite återhämtning innan hemresa.

SÄSONGEN HITTILS

Annas har formen hittills den här träningssäsongen varit mycket bra. Efter 3 veckor av nästan ingen träning startade jag träningen för en ny säsong. Det kändes direkt bra, vilket är ovanligt. För det mesta brukar det ta en månad att komma igång. Nu inledde jag med DM guld i terränglöpning redan efter en veckas träning. Efter det har det bara rullat på med personbästa i Vo2max test och alla andra tester jag har gjort. Jag är egentligen förvånad. För vid sidan om träningen har jag har också jobbat mycket. Ändå har kroppen tagit emot allt. Det är jag tacksam över för jag vet också hur det kan vara när inget fungerar.