Inblick från träningsläger i Livigno

Nu är jag hemma igen från ett träningsläger i italienska Livigno som ligger på lite över 1800 meters höjd i norra Italien på gränsen till Schweiz.  Jag har besökt Livigno två gånger tidigare. Senast förra året i början av vintern var jag där och tränade och samtidigt deltog i långloppet La Sgambeda. Jag hade dock inte sett stället utan snö men hört att det är ett riktigt bra ställe för barmarksträning. Det visade sig vara sant.

Träningssällskapet under lägret var Kari Varis och Lauri Mannila. Kari är en av Finlands mest erfarna skidåkare och har hört till landseliten i 15 år och från och till också ofta figurerat i världscupen. Dessutom har kan gjort väldigt goda resultat i de lopp jag satsar på. Lauri är en ung och lovande sprintskidåkare som redan gjort bra ifrån sig på nationell nivå. Mitt träningssällskap kommer att totalt vara 3 veckor i Italien. Syftet med Livigno var för dem att bli höghöjdsanpassade innan de fortsätter träna i Val Senales på ca 3000m höjd.

Träningsläger i Livigno
Livigno på hösten

Lägerlivet

Dagarna började vanligtvis lite efter 7. Jag ställde inget larm utan steg upp när jag vaknade. Sen blev det eventuellt morgonjogg 10-15 min. Personligen brukar jag gilla att springa lite innan frukost speciellt innan hårdare pass. Första passet inleddes ca 9:30 när vägarna hade blivit isfria. Det var ofta nattfors och isigt på morgonen. Första passet var 2-2:30h. Kl 12 var det lunch på italienskt vis. 3 rätters: salladsbuffet, pasta, risotto eller liknande därefter kött, fågel eller fisk. Till sist ännu eventuellt en liten efterrätt. Efter lunchen blev det en tupplur. På eftermiddagen plockade jag fram datorn och skötte lite ärende ett par timmar följt av kaffe och mellanmål. Eftermiddagspasset startade vid 17 tiden och höll på till ca kl 19. Middagen blev sen, finns inget annat alternativ i Italen och menyn var liknande som lunchen. Dagarna avslutades med lite stretchning efter kl 21 och kl 22 var det läggdags. Ungefär så höll vi på i 9 dagar. Tre dagar hade jag endast ett pass och vila på eftermiddagen.

 

Hög höjd

Även om Livigno är på hög höjd ca (1800-1900m), var jag inte där för den höga höjdens skull. För mig var det viktigare att få träna i långa uppförsbackar för att få ordentlig benträning och finslipa tekniken i uppförsbackar. Dessutom är det spektakulära landskapet, solljuset och den italienska maten en motivationshöjare. Höjden är bonus som eventuellt ger effekt om man gör allt rätt. Med det menar jag att man måste vara extra försiktig så att man inte tränar för hårt. Nu har jag varit så pass många gånger på liknande ställen så jag börjar veta hur kroppen fungerar. Den första dagen känns allt bra. Andra dagen lite tröttare. Tredje dagen helt slut i kroppen och torr i halsen. Fjärde dagen allt ok och redo för intervaller som går bra. Efter 7:e dagen känns inte ens höjden av i kroppen. Precis så gick det även denna gång. Därför bestod träningen i början av lugn distansträning ca 3-4:30h/dag i mycket lugnt tempo. Andra halvan av lägret bestod av lite intensivare träningspass, även farten på de lugna passen skruvades upp en aning. (se slutet av inlägget)

Träningsläger i Livigno, höghöld
Långt löppass på ca 2800m höjd

Nu blir det att direkt återgå till vardagen. Näst blir det en hel del intressanta jobbuppdrag. 2-3.11 startar Filandscup på skidor (Suomen Cup). Då kommer jag att inleda säsongen med sprint och stafett i IF Åsarnas herrlag.

 

Lägrets träning

Må: VO2max test i Kuortane

Tis: Resa till Livigno

Kväll) L 1h        

Ons: Fm) Morgonjogg 15 min + RS-F 2:30h. Em) RS-K 2h

Tors: Fm) morgonjogg 10 min + L/G 2:30h 900m total stigning. Em) RS-K 1:15h + STY medium 45 min

Fre: Fm) L/G 3:10h 1100 total stigning          

Lö: Fm) Morgonjogg 10 min +  RS-F inneh 3 x 10 min FU/MU. Em) RS-K 2h

Sö) Kombipass 2h RS-K + L 1:30h. Em) Vila

Må: Fm) Morgonjogg 10 min + RS-F 10 min + 4 x 6 min. EM) Vila

Tis: Fm) RS-K 2:30h. Em) RS-F 1:30h inneh. 5 min + 6 x 1 min + 5 min + cirkelträning 30 min

Ons: Fm) Morgonjogg 10 min + RS-F 2:40h. Em) L 1:20h      

Tors: Fm) Morgonjogg 15 min + Löpning 1h