8 tips till unga idrottare

8 tips till unga idrottare

Åtta tips till unga idrottare

Här kommer 8 tips till unga idrottare som jag skulle ge till mig själv om jag kunde resa 15 år tillbaka i tiden.

1. Våga vara dig själv och stå emot grupptrycket.

Jag vet att i högstadieåldern är det kanske inte det coolaste man kan göra att springa, skida och träna överlag. Stå på dig! Om några år vänder det. Idrotten kommer att hjälpa dig på många sätt.

2. Rör på dig tillräckligt mycket.

Visste du att ungdomar ska röra på sig 20h/vecka för att utvecklas optimalt. Allt räknas, cykla till skolan, spela fotboll med kompisar och att vara med i flera idrotter. Inte bara den man vill bli bäst på. 3-5 ledda pass i vecka med klubben räcker inte. Då bygger man inte den grund som behövs för att klara av den träning som kommer sen. Sätt undan telefonen/paddan, ut och ha roligt så mycket som möjligt. Allt behöver inte vara på allvar.

3. Satsa på skolan fast målet är att bli proffs

Om du sköter skolan kommer det att vara enkelt att få ledigt för träningsläger och tävlingar. Om skoluppgifterna inte är gjorda när du kommer tillbaka så kommer det inga fler läger heller. Det är också svårt att bli proffs så det behövs en backup plan. Det ger ett inre lugn som gör det lättare att fokusera på träning. Efter gymnasiet/yrkesskolan så kommer tiden då träning blir viktigare än skolan om man vill nå toppen.

4. Ha roligt!

Alla som lyckas tycker om sin gren. Iivo Niskanen skulle inte heller orka träna 900h/år med rätt inställning om det alltid är tråkigt. När det inte längre är roligt är det dags att tänka om!

5. Sov och ät tillräckligt

Återhämtning är lika viktigt som träning. Under natten är återhämtningen som effektivast. Man behöver minst 8 timmar sömn för att utvecklas optimalt om man tränar mycket. Maten är en viktig del återhämtningen. Ät minst 5 gånger/dag.Vanlig husmanskost är bra mat. Trendiga dieter funkar inte, det finns inga genvägar till framgång! Däremot gör slarv med kosten och sömnen vägen till framgång ännu längre.

6. Omge dig med likasinnade

Med kompisar som har samma intresse blir det mycket roligare. Träningspassen blir effektivare och du får idéer av andra. Dessutom är det enklare att satsa på idrotten om omgivningen också gör det. Ett idrottsgymnasium är därför ett bra val för de flesta.

7. Härma de som kan

Se på filmer på youtube, se på TV. Träna med de som är bättre. Se och lär, testa själv!

8. Fart och teknik först

Om du som vuxen märker att orken finns men att du inte hänger med i tempot så är det redan försent. Fart utvecklas bäst när man är ung. Se till att först bli tillräckligt snabb och skicklig för att en kort stund hinna med i de äldres tempo. Uthålligheten kommer på köpet och det finns gott om tid att nöta när du blir äldre
Måndag 5.11 kommer jag tillsammans med Christoph Treier att hålla en kurs för tränare och ungdomsledare inom längdskidåkning. Då blir det ännu flera tips för unga idrottare och deras ledare. Kursen arrangeras av AZ Grit Team och är gratis att delta i tack vare våra samarbetspartners.