Tävling och träning i Paljakka

Tävling och träning i Paljakka

I torsdags åkte jag iväg till Paljakka för att träna och tävla. Mitt resesällskap denna gång var minkarna Christoffer och Robin. Jag har aldrig varit i Paljakka på läger förut. Roligt med ett nytt ställe! Det är inte ofta man får möjlighet att testa nya skidspår nuförtiden. Stället fick godkänt, spåren var fina och boendet billigt och bra. Det blir säkert flera läger är i framtiden.

I lördags var det tävling 10 km klassiskt i Puolanka ca 30 km från Paljakka. Jag vallade mina skidor själv. Det brukar inte vara något problem men föret (+1 och nysnö) gjorde att vallningen blev ett stort stressmoment. Klistret frös och burkvallan fäste inte tillräckligt. Jag hade inte förberett mig med blanka skidor så stakning var inget alternativ. Som tur fick jag mina nya vallningsfria skidor att fungera. Loppet gick ok. Känslan var bra uppför men det gick för långsamt på platten. Jag slutade på en 13:e plats.

Igår var det tävling i Ristijärvi. 15 km skate på en ganska tung bana. Jag startade ganska bra och fick bra mellantider längs banan på första varvet. Redan på andra varvet började det gå tungt och mellantiderna blev sämre. På sista varvet tog krafterna helt slut. Då var det var bara att kämpa för att orka i mål. Synd, det hade varit viktigt att lyckas i tävlingen. Nu är det länge tills nästa större tävling.

Dagens träning blev 40 km stakning i Paljakka innan vi åkte hem. Föret var långsamt och det var svårt att få stavfäste. Vi tryckte på ganska hårt hela tiden så det blev en ganska hård träning. Det lär kännas imorgon.

Formkurvan har pekat neråt de senaste tre veckorna. Nu är det dags att ändra på det. Efter helgens hårdkörning kommer jag att ta ett litet jullov från skidåkningen. När jag är nollställd blir det att bygga om formen från början. Om allt går bra borde det ta ett par veckor att hitta farten igen.