Tänk om träning var ett piller!

Träning förbygger sjukdomar, förbättrar minnet, ökar intelligensen och minskar risken för att dö i förtid. Tänk om träning var ett piller. Hur mycket skulle det kosta? Hur skulle det marknadsföras?  

Tanken kommer från boken hjärnstark av Andres Hansen. Den handlar om vilka effekter träning har på hjärnan. Det är en mycket bra bok, jag rekommenderar den! I ett avsnitt funderar Hansen på vad som skulle hända om det fanns ett piller som gav samma effekt som träning. Han är helt säker pillret skulle ge nobelpriset i medicin eftersom fördelarna av regelbunden träning är så många.

Här är ett urval av de positiva träningseffekter träning har:

Effekter på hjärnan:

·       Ökad intelligens

·       Bättre stresstålighet

·       Förebygger och minskar ångest (i vissa fall lika effektivt som läkemedel och terapi)

·       Minskad risk för att drabbas av demens

·       Förbättrar minnet

Effekter på kroppen:

·       Minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar

·       Minskar risken för TYP2 diabetes

·       Minskar risken för cancer

·       Förbättrar orken, man orkar ha roligt efter arbetet

Övriga fördelar:

·       Stärker självförtroendet

·       Erbjuder tillfällen till att träffa nya vänner

·       Ger en meningsfull hobby

 

Tänk om man fick samma effekter av ett piller? "Är du stressad? Köp mirakelmedicinen som förlänger livet och gör dig smartare samtidigt som du blir avslappnad”. Jag tror att den medicinen skulle vara mycket dyr.

I verkligheten är det annorlunda. Fysisk aktivitet är tillgängligt för alla och behöver inte kosta någonting. Promenader, löpning, cykling och styrketräning utan extra vikter kan de flesta hålla på med. Fördelarna är så stora att man egentligen inte har råd att låta bli. Träning är för alla, inte bara idrottare som förbereder sig för en tävling.