Suomencup i Vuokatti

Suomencup i Vuokatti

Förra helgen avgjordes första deltävlingen i Suomencup i Vuokatti. Som alltid var det högklassiga tävlingar med stora startfält. För mig var säsongspremiären lite avdramatiserad eftersom jag tjuvstartade min säsong redan i somras i Australien. Säsongspremiären var ändå lite speciell i år. Årets Suomencup i Vuokatti var också världspremiär för IF Åsarnas skidsektion.

Suomencup i Vuokatti, skidning, träningsprogram längdskidor
Första stafetten med IF Åsarna

Känslan var helt ok hela helgen. Orken fanns och tekniken fungerade ganska bra. Däremot saknades turboväxeln och den riktigt höga maxfarten. Formen var ändå nästan bättre än jag hade förväntat mig. Jag har inte nämnvärt minskat på träningsmängden inför tävlingarna. Under intensitetsträningarna har tyngdpunkten legat på att förbättra mjölksyratröskeln. Eftersom jag har mina huvudmål ganska sent på vintern kommer de formhöjande träningarna i ett senare skede.

Resultatmässigt ger jag mig själv godkänt. I sprintprologen var jag lite trögstartad men gjorde en bra andra halva. Det räckte inte till kvartsfinal men 48:e plats är kanske den bästa placering jag har haft i en klassiskt sprint på samma nivå. 19:e plats av 50 lag i stafetten var en bra början för IF Åsarna och min insats på andra etappen var stabil. Även där var jag trögstartad men andra halvan gick riktigt bra.

Stakningen verkar ha blivit ännu en viktigare del av skidsporten. För två år sedan hade alla fäste under skidorna när sprinten avgjordes på samma bana. Nu valde många att åka utan fäste. För de allra bästa lönade det sig verkligen att staka. Utan fäste var det snabbare både nerför och på platta partier. Stakning var också snabbare i flackt uppför för de allra vassaste. Alla i herrarnas A-final åkte utan fäste. I damklassen var det också några åkare som vågade staka runt banan. Däremot stakade ingen i stafetterna. Själv åkte jag med fäste eftersom min styrka är diagonalåkning uppför. Om det var rätt eller fel val är svårt att säga. Det som är säkert är att jag måste bli bättre på stakning om jag vill hänga med i utvecklingen.

Dramatik blev det också. Strandvall var snabbast i sprinten men diskades på grund av en incident där Nousiainen ramlande. Beslutet har skapat debatt. Senaste nytt är att IF Minken har överklagat diskningen Länk till ÖT:s artikel. Utifrån TV bilderna är det svårt att se anledningen till diskningen. Får se hur det blir… Juryn består av erfarna medlemmar så de kanske har sett något som de flesta har missat.