Skidförbundets seminarium för tränare

Skidförbundets seminarium för tränare

Svenksfinland fick chansen att visa upp sig inför resten av skidfinland när skidförbundets tränare samlades i Vasa i helgen. Jag deltog i seminariet för första gången. Programmet bestod av föreläsningar och diskussioner från morgon till kväll. Rejo Jylhä  och alla andra tränare för alla landslag analyserade den gånga säsongen. Trots en en del ljusglimtar under säsongen konstaterades att vi ligger efter på många områden. Ett genomgående tema hela helgen var att Finland ligger efter när det uthållighet. Det ska korrigeras med en större träningsmängd och mera fokus på löpträningen. Sprinttränaren Olli Ohtonen höll en intressant föreläsning om stakning. Det är ett faktum att stakningen utvecklas enormt för tillfället. Redan i vinter vanns distanslopp i världscupen utan fäste. Det är svårt att säga var utvecklingen kommer att sluta. Det är i alla fall säkert att ingen kommer att göra resultat i framtiden utan att vara extremt bra tränad i överkroppen.

Jag har i alla fall beslutat att det blir ett stort fokus på både löpning och stakning i sommar för både mig och de jag är tränare för. Själv kommer jag att träna löpning och inte jogg, alltså inget timsamlande utan istället ska jag samla på löpkilmometrar. Målet är under 9 min på 3000 m och under 33 min på 10km.

Mina nya löpskor kommer att användas mycket framöver
Mina nya löpskor kommer att användas mycket framöver