Silvermedalj i landskapsstafetten

Silvermedalj i landskapsstafetten

I söndags skidades landskapsstafetten i Vetil. Det gick riktigt bra för vårt lag. Kronoby slutade på en andra plats. Det kändes bra att få revansch efter fjolårets snöpliga 4:e plats på hemmaplan. Vann gjorde Haapajärvi som samtidigt bröt Nykarlebys 16 år långa segersvit. Jag unnar Haapajärvi segern, de hade ett bra lag och vi hade inte en chans att slå dem i år.

Vad är landskapsstafetten? Det undrar säkert många som inte bor i Österbotten. Mellersta Österbottens landskapsstafett är en riktig skidfest där kommunerna i området tävlar mot varandra. Tävlingen lockar 2000-3000 åskådare varje år och är därför den tävling i Finland som har störst publik efter VM och Världscupen. I år deltog 45 lag bestående av 8 skidåkare (totalt 360 deltagare). Det som gör landskapsstafetten unik är att damer, herrar och juniorer tävlar i samma lag.

Jag åkte första etappen som var 12 km och är ganska nöjd med min insats. Det var inte ett panglopp men inte ett dåligt lopp heller. Jag växlade som 6:e, 36 sekunder efter etappvinnaren Jaakko Halonen. Banan var ganska lätt och innehöll endast några små backar. Jag valde till skillnad från de flesta andra i tätklungan att åka med fäste för att kunna göra fartökningar i uppförsbackarna. Jag tror att det var ett bra val även om jag inte hann med i stakningen på slutet.

Som lag gjorde vi en bra insats. Alla gjorde stabila lopp Haapajärvi rådde vi inte på. Nu får vi träna bra ett år till så att vi kan utmana dem på riktigt nästa år när stafetten avgörs i Nykarleby.

Länk till resultaten: http://live.ultimate.dk/desktop/front/index.php?eventid=3533&language=fi