Semester från träning – Varför det är så viktigt att våga vila!

Semester från träning – Varför det är så viktigt att våga vila!

Den här veckan har jag tränat väldigt lite. I alla fall mycket mindre än normal. Det blev tre vilodagar och de dagar jag tränade blev det bara lätta och korta pass. Nästa vecka kommer också att bli lättare än normalt. Det är helt enligt planera och ett sätt att se till att kroppen är återhämtad och kommer att kunna ta emot den lite mera intensiva höstträningen som börjar i september. Det är inte bara jag som gör på det här sättet. De flesta jag tränar har åtminstone en extra lätt vecka. Jag har också sett på sociala medier att flera av de norska toppåkarna har haft en träningssemester i augusti.

Det här är inget nytt för mig, första gången jag tog en ordentlig träningssemester var för 11 år sedan. Då var jag junior och första året i juniorlandslaget. Hela laget tog då 1-2 veckors vila i augusti för att låta kroppen återhämta sig innan nästa träningsperiod. Det fungerade bra och jag fortsatte med samma efter det. Under 3 eller 4 säsonger har jag försökt att träna hårt utan träningssemester ända fram till tävlingssäsongen. De säsongerna har också varit mina absolut sämsta säsonger. Alltid samma mönster: bra form hela sommaren, fortsättningsvis samma form under hösten men inga framsteg. Sen en total kollaps precis innan vintern vilket har lett till att jag knappt orkat tävla på vintern. När jag sen återgick till att ta paus från träningen efter sommaren började det gå mycket bättre på hösten också. Förra säsongen tog jag en likadan paus direkt innan vintern (när det flesta andra tränar som mest) och började skidsäsongen helt utvilad. Det var ett riktigt lyckat koncept. För första gången var jag i form direkt från första tävlingen. Energi och motivation fanns sen att hålla formen hela säsongen till slut.

Om man annars tränar bra hela tiden så tappar man inget under en paus på 1-2 veckor. Tvärtom, det kan vara det som behövs för att kroppen ska ta åt sig den träning den har utsatts för och att bli beredd för en ny dos av träning. De första dagarna efter en paus känner åtminstone jag mig ringrostig. Pulsen är högre än normalt och musklerna blir snabbare trötta. Snabbheten och styrkan är däremot i toppform. Det är konditionen som tillfälligt är borta. Efter några dagar kommer också konditionen tillbaka och efter ca 1 vecka är i alla fall jag tillbaka på ungefär samma nivå som tidigare. 2 veckor känns det riktigt bra och veckorna efter svarar kroppen extremt bra på träningen.

Min erfarenhet säger att det går att träna bra i ca 3 månader och hela tiden gå framåt.  Sen kan man bibehålla formen i ca 2-3 månader. Efter det kommer alltid väggen. Väggen kan vara allt från överträning till skador eller sjukdomar. Det kan också vara motivationsbrist som gör att det inte går att träna längre. För att hela tiden gå framåt anser i alla fall jag att det är nödvändigt att ta en paus ungefär var tredje månad. Jag tycker att det passar bra att ta pausen samtidigt det byter årstid. Det känns mest naturligt så. För de flesta utomhusgrenar innebär en ny årstid också ett nytt fokus i träningen. Då kan det vara lämpligt att inleda den nya perioden lugnt och sen öka när man bli van med det nya upplägget.