SÄSONGEN 2019-2020

SÄSONGEN 2019-2020

Säsongen 2019-2020

Under april har jag utvärderat förra säsongen för att kunna göra nästa lite bättre. I det här inlägget ska jag berätta allt jag har gjort under förra säsongen.

Säsongen var den andra i rad där jag hade ett uttalat mål att satsa på skate långlopp. Vintern blev verkligen annorlunda. Inte alls som jag hade tänkt mig när jag planerade den för ett år sen. Både snöbristen och läget med Covid-19 orsakade förändringar som det inte gick att planera inför.

Sommaren

Sommaren inleddes mycket bra. Jag var oväntat snabbt i form efter våruppehållet. Redan efter 2 veckors träning blev det en seger i terränglöpnings DM och formen kändes riktigt bra. I juni blev det både banrekord med över 1 min på Tössbacka Trail run och personbästa på VO2max testet i Kuortane. För tidigt i form? Kanske men och andra sidan tycker jag att man ska vara tacksam för framstegen när de kommer.

Sommaren fortsatte med höghöjdsläger i Stelvio i Italien med SAS-pro Team. Jag hade under föregående vinter samarbetat med teamet på FIS Worldloppet cup och tanken var att fortsätta även nästa vinter. Strax innan lägret blev det dock klart att FIS Worldloppet Cup läggs ner vilket också satte stopp för vidare samarbete med teamet. Lägret var mycket givande ändå även om det var slitsamt att träna på 2700 meters höjd. Efter lite mera än en veckas vila bar det igen av på läger till Vålådalen med Annika. Bra resa det också. Efteråt blev jag tyvärr trött och fick ta ett par extra lätta veckor. Eventuellt fick jag lite mera träning än jag tålde men å andra sidan måste man våga testa gränser för att göra framsteg.

Italien 3000m över havet

Höst

Hösten inleddes med två mycket lätta veckor precis som jag alltid brukar göra. Det verkar ha gjort gott för direkt när jag började träna igen blev det seger och banrekord i Eugmo Trail run. Under september hann jag med en resa till Österrike med pappa för att välja skidor på Atomicfabriken och för att träna i långa uppförsbackar. Senare i oktober blev det nytt rekord igen på VO2max testet i Kuortane. Hösten hade innehållit mycket intervaller vilket verkade ha haft önskad effekt på kapaciteten. Hösten avslutades med höghöjdsläger i Livingo.

Skidfabriken i Österrike
På rullskidor i Livigno

Senhösten inleddes på snö i Vuokatti på IF Åsarnas klubbläger. Bra träning blev det och formen var god efter Livigno. Eftersom mina viktigaste tävlingar skulle vara sent på säsongen satsade jag på att träna mycket under den här perioden. Rullskidföret hade tagist slut. Vägarna var isiga. Istället blev det mycket träning inomhus. Skerg och löpning på löpband varje dag. Tungt mentalt men också tyngre för kroppen än vanlig utomhusträning. Det gjorde att jag inte var riktigt pigg när tävlingssäsongen inleddes med Suomencup i Vuokatti andra veckoslutet i november. Torts det gjorde jag en stabil insats i stafetten och laget tog en 11:e plats vilket var klubbrekord för herrlaget. Efter Vuokatti fortsatte inomhusträningen. Konstsnöspåret öppnades också och i slutet av november gick det att träna på 800m i Larsmo. Det är relativt tidigt och jag tänkte att det blir en bra och snörik vinter i år.

Stafettlaget i Vuokatti

Vinter

Vinter inleddes på allvar i Livigno med La Sgameda 30 km. Det blev en 18:e plats. Ok lopp men lite grämer det mig att jag fick en höghöjdschock i början och fick släppa tätklungan tidigt. Hur som helst blev det ett bra 10 dagars träningsläger i fina förhållanden.

Efter Livingo fortsatte träningen hemma. Planen var att träna på bra och att dra ner på träningen först efter nyår för att då bli i form till långloppen. Tävlingarna innan jul tog jag mera som en del av träningen. Det gick ändå relativt bra på t.ex skandinaviska cupen i Vuokatti. Lite före jul fick jag inbjudan till att delta i Vasaloppet i Kina. Jag beslöt mig för att ta chansen även om det inte riktigt passade in i den ursprungliga planen. Tävlingen var ju klassisk, dvs stakning. Jag hade inte tränat så mycket på det under hösten. Dessutom skulle resan bli tung. Träningen ställdes om och jag gjorde ett specialpass inriktat på stakning och reste sen till Kina. Resan tog över 30h och med allt för lite mat, vätska och sömn. Det märktes under loppet, dessutom frös slangen till mitt vätskebälte vilket gjorde att jag inte fick i mig något alls under loppet. Det ledde till att jag kroknade totalt efter 30 km och slutade på en 24:e plats. Hur som helst är jag glad att jag åkte till Kina för det var en fin upplevelse.

I Kina satsas det mera på snöskulpturerna runt spåren är att preparera själva banan

Efter Kina hade det inte ännu blivit vinter. Vintern kom aldrig på riktigt heller. Träningen fortsatte på 800m i Larsmo och ibland på lite längre spår i Lappfors 1,3 km. Terrängen på spåret i Larmo är falckt endast en kort och brant backe i mitten. Det gör träningen ensidig och svårt att lyckas hålla uppe pulsen under längre intervaller. Därför blev det också intervallträningar på löpbandet i uppförsbacke även under tävlingssäsongen. Också distanspass på upp till 2h gjordes på löpband och SkidErg för att komma bort från konstsnöspåret och gör träningen mångsidigare.

I januari hann jag också med Suomen Cup stafett i Vanda där vi igen tog klubbrekord med stafettlaget. 8:e plats denna gång. Sen var det också DM i Lappfors. Där gick det inte så bra. Benen var trötta efter ensidig träning på korta spår och intervaller inomhus. Jag hade kört på ganska hårt samma vecka för att sen släppa fram formen till König Lugwiglauf och La Tranjurassinenne.

Fighting face i La Sgambeda

I början av februari var det dags för nästa resa. König Ludwiglauf hade blivit inställt på grund av snöbrist. Istället blev det Toblach-Cortina för flyget till Munchen gick inte att ändra på. I Toblach blev det en 25:e plats helt ok. Formen var på stigande. Direkt efter att jag lämnat av Annika i München fortsatte jag till Frankrike för årets höjdpunkt för min del, dvs La Tranjurassienne. Väl framme i Premenon möttes jag av nyheten att loppet var inställt på grund av snöbrist. Jag hade alltså rest dit i onödan! Istället fick det bli ett träningsläger i fina förhållanden. Det fanns nog snö och jag förstår inte hur man kan ställa in ett lopp med den snömängden. I slutet av veckan hittade jag ändå en tävling. 15 km Skate i Annecy med mycket stort startfält. Där lyckades jag få in årets bästa tävling och knep en 10:e plats bland över 100 deltagare som dessutom höll hög nivå. Formtoppen infann sig på den planerade dagen. Synd att långloppet inte blev av.

Prisutdelning i Annecy Frankrike

Efter Frankrike blev det träning på korta spår igen. Filandialoppet ställdes in på grund av snöbrist prcis om alla andra lopp. Pertinhiidhot i kempele blev av i alla fall. Där vann jag 30 km. FSSM skulle arrangeras på hemmaplan av IF Åsarna men flyttades till Lappfors på grund av snöbristen. Fina tävliingar blev det och för min del blev det borns i sprint och silver i stafett. Det blev också vinters sista tävling.

Strax efter ställdes resten av säsongen in på grund av Covid-19. Synd för jag hade ju nästan flera tävlingar framför mig än bakom mig. Formen var dessutom god. men å andra sidan är idrotten en bisak i det här sammanhanget när hela samhället lider och folk blir allvarligt sjuka. Resten av säsongen fick blir träning inför nästa säsong.

Positivt med säsongen 2019-20

  • Många upplevelser och erfarenheter rikare. Jag har haft roligt och lärt mig mycket
  • Bra träningssäsong. Känslan är att jag nu är bättre fysiskt än någonsin vilket mätbara framsteg i tester bekräftar
  • Snöbristen tvingade mig till alternativa träningsmetoder som visade sig vara bra. Jag kommer att fortsätta med löpbandsintervall under nästa säsong (förhoppningsvis inte på vintern)
  • Frisk och skadefri hela året

Dessutom hann jag och Annika köpa en semesterbostad i Vuokatti i vintras. Den finns till uthyrning för alla som som behöver logi i Vuokatti. Vi kommer också att använda den för egna träningsläger under nästa säsong.

Negativt med säsÄSONGEN 2019-20

  • Fick inte användning för all träning. Det blev t.ex bara 4 långlopp varav bara ett längre än 50 km (Kina). Inget riktigt skate långlopp alls vilket jag hade tränat för.
  • För mycket krångel och onödiga misstag. t.ex is i slangen till vätskebältet, val av fel skidor, dålig taktik osv. Dessa missar måste bort om jag ska ha maximal utdelning.

Statistik

 19-20 18-19 17-18 
 h%h%h%
Totalt:760 783,1 635,2 
Skidning totalt:28036,81 %278,435,6 %303,747,8 %
Klassiskt11014,47 %87,311,2 %141,822,3 %
Skate17022,33 %191,124,4 %161,825,5 %
Rullskidor totalt20627,07 %231,129,5 %160,425,2 %
Klassiskt10213,42 %124,215,9 %71,111,2 %
Skate10413,68 %103,413,2 %67,910,7 %
Löpning19425,52 %196,825,1 %97,215,3 %
Stavlöp/gång202,69 %10,95,5 %26,427,2 %
Styrka395,10 %51,26,5 %29,34,6 %
CY/övrigt20,30 %14,71,9 %18,32,9 %
Skierg192,52 %    
GU (A1)67088,14 %664,284,8 %536,684,5 %
Fu (A2)243,15 %24,03,1 %31,44,9 %
Mu (A3)141,82 %11,41,5 %10,81,7 %
Tävling172,24 %24,43,1 %19,33,0 %
Snabb/spänst30,45 %7,81,0 %7,71,2 %
Träningssammandrag de senaste tre säsongerna. Lite mindre träning totalt sett än förra säsongen. Träningen har dock varit hårdare. Det syns inte i tabellen men intervallpassen har varit flera och tuffare men lite kortare. Distanspassen har varit hårdare och ibland med viktväst. Flera löppass har gjorts på löpband i konstant uppförsbacke. Dessutom har ca 100h av träningen varit på hög höjd.