Träningsläger på rullskidbanan i Överkalix

Träningsläger på rullskidbanan i Överkalix

Förra veckan var jag på träningsläger i Överkalix tillsammans med Robin Eriksson. Ingen av oss hade varit där på träningsläger förut. Det har börjat kännas enformigt att alltid åka till Vuokatti för att få träna på en rullskidbana och vi ville därför hitta ett ny lägerort. Jag hade hört mycket positivt om Överkalix och vi bestämde oss för att åka dit.

Rullskidbana, rullskidnanan i överkalix, rullskidnana överkalix
Från Storlappbergets topp syns rullskidbanan, myren, slslombacken och löpterrängen. Allt som behövs för ett lyckat träningsläger

Rullskidbanan i Överkalix överträffade alla förväntningar. Den sopades regelbundet och innehöll alla parti som en bra rullskidbana behöver. Området bjuder också på fina löpstigar, slalombacke och en myr. Det är egentligen konstigt att området är så outnyttjat. Vi har varit ensamma på banan nästan varje dag, förutom de sista dagarna då Kalix SK och Gällivare skidallians hade läger där.

IMG_0958
De fyra första dagarna bodde vi i en stuga bredvid rullskidbanan

Det blev en hård träningsvecka, toalt 28h på 7 dagar (270km på rullskidor). Belastningen under de lugna passen var högre än normalt eftersom jag försökte hålla bra fart även i de branta uppförsbackarna för att utnyttja terrängen maximalt. Två hårda träningar hann vi med under lägret. I tisdag tränade vi intervaller på en myr och i fredags blev det ett tröskelpass på rullskidbanan. För att få variation i träningen blev det också två långa löpträningar längs vandringslederna i området. Torsdagens långlänk blev en lång cykeltur fram och tillbaka till Finland (110 km).

IMG_0947
En ren tittar in genom köksfönster

Trots att jag trivdes i Överkalix var en vecka tillräckligt. Det fanns inget annat att göra där än att träna äta och sova. Internet fungerade endast sporadiskt så det gick inte heller att fördriva tiden med att surfa och jobba, vilket egentligen var riktigt avkopplande. Nu blir det mindre träning i början av veckan. Det behövs för på torsdag ska jag igen ut och resa. Då blir det Örnsköldsvik i Sverige i fyra dagar.