Revolution inom klassisk skidåkning

Revolution inom klassisk skidåkning

Idag deltog jag i 15 km klassiskt i Oloksen tykkikisat i Muonio. Man kan nästan säga att tävlingen var startskottet för en ny era inom skidsporten. Klassisk skidåkning med fäste är på väg att försvinna och istället har alla börjat staka. Nästan alla av de 50 snabbaste åkarna åkte utan fäste, trots att banan innehöll en ganska stor stigning. Det kan till viss del bero på föret men det skulle inte ha hänt för ett par år sedan.

Det var en riktigt annorlunda tävling på alla sätt. Loppet skulle egentligen vara 15 km men i vekligheten var det över 16 km. Temperaturen var 0 grader och det vräkte ner nysnö hela tiden. Den kombinationen gör det mycket svårt att få fästet att fungera. Dessutom var spåren helt sönderskidade när herrarna startade. Jag valde ändå att skida med fäste. Det var helt fel val. Det gick inte att diagonala avslappnat uppför på grund av de vingliga spåren. Jag blev  frånåkt även uppför av de som stakade. Slutplaceringen blev runt 80:e riktigt långt efter segraren Sami Jauhojärvi. I allmänhet blev också det extremt stora tidsdifferenser. Nästan tre gånger större än vanligt.

Imorgon är det ny dag med nya möjligheter. 10 km skate borde passa mig bra. Alla tävlar med skateskidor och jag kan bara skylla på mig själv om det inte går bra.