På simläger i Bulgarien

På simläger i Bulgarien

20160511_111905610_iOS
Simbassängen

Sen i tisdags har jag varit i Kranevo Bulgarien på träningsläger med SFI:s simmare. Jag själv är ingen simmare, och saknar nästa helt kunskap om grenen. Det är därför riktigt intressant att vara här. Simning är ändå en stor individuell uthållighetsgren som är på många sätt lik skidning. Båda jag och simmarna har mycket att lära av varandra. Min uppgift under lägret är att massera simmarna mellan träningarna. Jag har också lett en torrträningar som bålstabilitet och löpning och uppvärmningar.

Vi bor på en träningsanläggning som heter Aqua life. Hotellet ligger ca 300 m från Svarta havet. Träningsanläggningen har allt som behövs standarden på boendet är bra. Omgivningen är en blandning ruiner, och fina hotell. Kontrasterna är verkligen stora i den här delen av världen.

20160511_080532117_iOS
Hotellet utifrån

Simmarnas träningsupplägg är annorlunda än det jag är van med från skidläger. Första träningen startar 7:00. Innan träningen ska alla värma upp utanför bassängen i ca 15 min. Morgonpasset håller på i ca 2 timmar och först efter träningen är det frukost. Den andra simträningen startar kl 14 och håller på i ca 2 den också. Direkt efter simningen har det ofta också varit en torrträning bestående av styrka, bollspel eller löpning. Alla träningar är ledda av en tränare och hela gruppen gör exakt samma saker. Totalt tränar de ca 25-30h i veckan även om många av simmarna ännu går i högstadiet.

20160513_150921042_iOS
Rörlighet med Rysslands landslag

Vi delar hotell med Rysslands OS-lag i simning. Deras satsning är imponerande. Laget består av 24 simmare och en nästan lika stor servicepersonal. Igår kväll fick vi delta i det ryska landslagets rörlighetsträning. Det var den brutalaste stretchning jag varit med om och de ryska simmarna var extremt rörliga. Jag deltog också och gjorde mitt bästa. En övning gick ut på att man skulle luta sig framåt och stretcha baklåren med en person sittande på ryggen i två minuter. Mitt par var en 90 kg tung ryss. Det blev nästan för mycket för en stel skidåkare, men jag klarade träningen utan att gå av på mitten.