ÖID Utmanargrupp i Muonio

ÖID Utmanargrupp i Muonio

Förra veckan var jag på träningsläger i Muonio med totalt ca 60 skidåkare från hela Svenskfinland. Jag var tränare för ÖID:s utmanargrupp, med på lägret fanns också FSS senior- och juniorgupp samt NÅID skidor.

IMG_1153
Löpning på Pallas. Tyvärr kunde vi inte bestiga toppen på grund av den dåliga sikten.

Vi bodde i Jerismaja som ligger strax utanför Pallas nationalpark. Det finns inte mycket annat än ödemark i området men det är en bra plats för ett träningsläger. Lägrets tema var mängdträning och det blev många långa löppass i fjällterrängen. Löpterrängen är kuperad och lättframkomlig, vilket gör det möjligt att springa långt utan att det sliter för mycket på benen. Det blev också mycket rullskidning. Under alla rullskidträningar sattes mycket fokus på tekniken. Skidåkarna filmades nästan varje träning och efteråt analyserades tekniken på video. Trots att temat var mängdträning fick vi också in flera hårda träningspass. De hårda träningarna var 3000 m test på löparbanan i Kittilä, stavbacke i Pallas och löpintervaller längs tävlingsspåret i Olos.

IMG_1155
FM på rullskidor  i Ylläs. Foto: Lilli Strandvall

Många av deltagarna passade också på att delta i rullskidtävlingarna i Ylläs. Juniorernas tävling började med 4 km löpning och avgjordes med ett fyra km backrace på rullskidor. Det gick riktigt bra för våra juniorer. De tog hem nästan alla medaljer i alla klasser trots att de säkert var trötta av all träning dagarna innan tävlingen. Seniorernas tävling var samtidigt FM på rullskidor. Herrarnas åkte den fyra km långa backen tre gånger. Först två gånger med individuell start sen avgjordes tävlingen med en jaktstart baserat på totaltiden av de två första loppen. I damklassen åkte man två gånger i samma backe. FSS tog inga medaljer i seniorklasserna men många gjorde fina prestationer. Speciellt imponerade de unga åkarna som var med och utmanade landseliten.

Resultat: http://www.yrh2016sm.fi