Marcialonga 2021

Marcialonga 2021

Nu är det en vecka sen Marcialonga och jag har fått tid att tänka igenom loppet och hela resan till Mellaneuropa. Det var en mycket lärorik resa. Det hjälpte att jag många gånger tidigare har rest till Alpena för tävlingar men nu var det debut i Visma Ski Classics och det är lite annorlunda.

Marcialonga gick helt okej. Jag startade långt bak. Nummer 83. Det är min första säsong och jag har inte hunnit samla på mig rankingpoäng som skulle berättiga till en bättre startplats. Det var trångt i starten och efter 200m vurpade jag vid en omkörning. Helt mitt eget fel. Sen efter 2km ramlade jag igen. Då vad det en person som föll framför mig och jag körde rakt över. Sen gick det bättre. Jag kände mig riktigt stark och åkte nästan ifatt huvudklungan till vändpunkten efter 18km. Sen såg jag huvudklungan nästan hela tiden till 45 km. Jag lyckades dock inte åka ifatt klunga ensam. På slutet var jag lite trött och i den sista backen som är 3 km var jag totalt slut. I mål kom jag på en 61:a plats. Jag hade nog hoppats på en topp 50 placering. Hur som helst skulle det inte varit omöjligt om jag bara från början hade fått möjlighet att åka med klunga från början. Jag är nöjd med att det gick så pass bra i mitten hur som helst. Det visar att kapacitet finns.

Det jag behöver jobba på är faktisk snabbhet. Överlag har jag märkt att jag är för långsam. Genom att ha lite mera snabbhet i reserv i början skulle omkörningarna gå lättare. Då skulle jag också från början komma med i en grupp som håller högre fart. Det skulle i sin tur ge bättre slutplacering. Sen behövs en bättre startplats. Den lär bli bättre vartefter jag får flera lopp. Roligt var det hur som helst att vara med i Marcialonga. Visma Ski Classics är en tuff serie. Det krävs verkligen specialträning och all allt ska klaffa på tävlingsdagen för att få bra placeringar. Alla som är med är riktigt bra skidåkare.

En sak som var speciellt med detta års upplaga var föret. Hela veckan innan loppet var föret stabilt. Några minusgrader och skarpa spår. Men, till tävlingsdagen visade väderprognosen nederbörd. I vilken form varierade beroende på var man tittade. Vissa ställen visade torr nysnö andra ställen visade till och med regn. Vi testade skidor varje dag under veckan men vi visste ändå att det resultaten inte skulle bli så användbara till tävlingen. Det var bara att vänta och se. Taktiken bliv att förbereda två par. Ett för nysnö och ett för regn. Skidorna testades också av pappa kl 4 på morgonen och resultatet blev tydligt att nysnöparet gled bäst. Det visade sig vara ett bra val. Under första halvan av loppet låg det ibland upp till 15 cm nysnö i spåret. Mina skidor gled mycket bra där. Sen i slutet av loppet blev det vått. Då tappade jag också i glid. Men jag hade ändå haft bra skidor i 50 km av 70km så i det stora hela blev det rätt val.

Lös snö gjorde loppet extra utmanade!

Den här veckan har jag varit ganska liten efter resan. Det kommer inte bli någon resa till Jierzka i Tjeckien nästa vecka. Varken för mig eller någon annan i teamet. Istället är nu siktet inställt på Vasaloppet. Först ska jag delta i FM 15 km skate på lördag. Det ska bli intressant att se hur skate funkar i år när träningen nästan enbart har bestått av stakning. Konditionen är nog bra. Får se om tekniken stämmer. Det har endast blivit ett skate pass de senaste 4 veckorna. Det blir intressant att se hur det går. Jag tar det om en bra träning och det gäller att passa på att tävla när det ordnas tävlingar. Det är inte så ofta det händer i år.

Munskydd direkt på efter målgång. I Italien var det noggrant med munskydd. Det skulle alltid vara på utanför hotellrummet. Sen gällde också att hålla avstånd till andra. Plasthandskar skulle används i restaurangen när man tog mat. Feber provades före start i Marcilonga. Jag har också gjort 7 (!) Covid test de senaste 3 veckorna. Pandemin gör allt invecklat men bra att allt hälsan prioriteras!