Lyckas med träningen 2016

Lyckas med träningen 2016

God fortsättning på det nya året! Många har säkert precis som jag lagt upp olika träningsmål och nyårslöften det nya året. Dessvärre är det vanligt att nyårslöften inte håller. Det är svårt att komma igång och den planerade träningen blir inte av. Motivationen finns inte tar, tiden räcker inte till. Man drabbas av skador och uteblivna resultat trots hårt arbete. Hur ska man göra för att det inte slutar på detta sätt även i år?

Nycken till framgång är att redan innan man börja träna kunna svara på följande frågor: Vad, varför, när och hur ska jag träna?

 

Vad – Vad vill jag uppnå?

Att sätta upp ett mål är det enklaste men också det viktigaste av alla steg. Ett mål ska vara konkret och mätbart. Om målet inte är mätbart går det inte att kontrollera om det har uppnåtts. Målet ska också vara ska vara realistiskt men samtidigt utmanande. Om uppskattar att sannolikheten för att lyckas är 40% är ribban satt på rätt nivå.

 

Varför – På vilket sätt blir mitt liv bättre om jag uppnår målet

Ibland saknas motivation och det känns jobbigt komma sig iväg och träna. Då är det bra att tänkta vad nyttan av träningen. Det kan till exempel vara att orka bättre i vardagen, bli friskare och få bättre livskvalité. Somliga tränar för att uppnå känslan av välbefinnande efter ett träningspass eller när man lyckats klara av en utmaning. Andra kanske vill få tyst på den jobbiga kollegan som skryter om sin tid på Vasaloppet.

Det är också viktigt att komma ihåg att själva vägen till målet är den viktigaste delen. Se träning som vardagslyx och en belöning. Träna aldrig som straff när det gått dåligt.

 

När – När har jag tänkt avsätta tid för målet?

Allt man gör kräver tar tid, även träning. För att få in träning i schemat måste något annat bort. Fundera ut vad som kan nedprioriteras för att träning ska få plats i livspusslet: Träning istället för facebook och TV-tittande på kvällen. Stiga upp tidigt och träna innan frukost. Umgås med vännerna på träningsrundan istället för på krogen.

Alla har tid med det som känns riktigt viktigt. Det är bara en fråga om prioriteringar. Det är viktigt att ta tidsaspekten i beaktande när man sätter mål. Målet ska vara realistisk med tanke på den tid man är villig att satsa.

Hur – Träningsprogram

Skaffa ett träningsprogram! Träning utan en plan slutar ofta med uteblivna resultat och skador. Anlita helst en tränare men du kan också göra programmet själv. Se till att planen är progressiv och långsiktig, börja lugnt och gradvis öka belastningen. Träningsplanen ska i huvudsak innehålla träningsformer som känns roliga att träna. Den bästa träningen är trots allt den som blir av.

Det gäller alltså att veta varför, när och hur man tränar innan man sätter igång. Den som vet det är redan på god väg att lyckas.  Lycka till med träningen 2016, träna hårt och njut.