Långlopp

Långlopp

Långlopp

Som jag redan annonserat ut på sociala medier så kommer jag att bli långloppsåkare, eller rättare sagt så har jag redan blivit. Många har frågat vad jag egentligen har tänkt, varför och vilka tävlingar jag ska satsa på så därför tänkte jag skriva lite om satsningen.
 
De två senaste vintrarna har min skidåkning stampat på stället. Den största orsaken är kanske min inställning. Motivationen har blivit sämre för varje säsong. Jag har tränat hyfsat många timmar. Inställningen både på träning och tävling har inte funnits där.  I vintras tänkte jag att nu måste det ske en förändring. Antingen så lägger jag ner allt eller så skärper jag mig. Jag valde att skärpa mig och samtidigt göra verklighet av mina funderingar på att satsa allt på långlopp.
 
Jag har alltid gillat långlopp. Alla mina bästa lopp under karriären har varit på längre distanser. Som junior tog jag varje vinter medalj på långa FM. Som senior har jag alla mina bästa FM placeringar från 50 km. Det är speciellt långa lopp i kuperad terräng som har gått bra. Skatelopp har jag också lyckats bra i, dessutom är jag spurtsnabb i skate. Därför kommer jag i första hand satsa på största skateloppen i Alperna.
 
Dolomitenlauf, La Transjuasrienne och Engadin SkiMaraton blir vinterns huvudmål. Klassiska lopp blir det också så jag kommer också att träna mycket stakning i sommar. Det tror jag också hjälper mig att bli bättre i skate. Vasaloppet satsar jag inte på eftersom det är veckan innan Engadin.
 
Vad är det egentligen som förändras? För mig är det här en stor sak. Jag har bestämt mig för att vara med och på riktigt om framskjutna placeringar. För att lyckas med det måste både träningen och tävlingen planeras på långloppens villkor. Jag är säkert med i "vanliga" tävlingar också. Så länge de passar in i planen.
 
"Själv är inte bäste dräng!"  Det är mycket svårt att erkänna sina svagheter och att vara professionell när man gör upp träningen för sig själv. Därför anlitade jag en tränare som gör upp mitt träningsprogram. Tränaren är mycket erfaren och kunnig inom långlopp. När jag gjorde mitt program blev det för enkelt att ändra i upplägget. Träningar flyttades allt för ofta av obetydliga anledningar. Nu när jag har en tränare som jag varje vecka rapporterar träningen till så blir allt gjort och dessutom mycket noggrant. Tränaren ger också nya infallsvinklar och motivation. Dessutom får jag ny kunskap som jag sen kan dela vidare till de som jag hjälper med träningen.
Tränare kommer jag att vara också i fortsättningen. Jag vill vara den som hämtar kunskap från elitidrotten och sprider den till alla. Dessutom vill jag leva som jag lär. Min långloppsatsning kommer att göra allt det här ännu mera på rktigt!
Risken att misslyckas finns ju, men möjligheterna att lyckas är också stora. Jag har inget att förlora utan det kommer att bli ett roligt projekt.

 

 

 

Välkommen på träningsmingel för långloppsåkare!

Onsdag 20.6 kl 18 på Hotel Polaris

Christoph Treier, Eric Stovall (jag), och Dan Liljeqvist ordnar långloppsmingel 20.6 kl 18 på Polari

 

Kvällen är till för alla som på något sätt är intresserade av långlopp. Motionärer, tävlingsskidåkare, föräldrar, ungdomar pensionärer… Alla.! Vi vill sammanföra alla som är intresserade av långlopp.

Diskussioner om långlopp med likasinnade. Jag ger träningstips inför sommaren. Christoph Treier (mentaltränare) berättar hur man kan förbereda sig mentalt inför långlopp. Vi berättar också om vilka långlopp som finns förutom de som österbottningarna redan känner till.