Läger i Planica

Läger i Planica

I måndags kom jag hem från en veckas träning i Planica i Slovenien. Jag blev positivt överraskad av både Slovenien och Planica. Jämfört med andra ställen i alperna som jag har besökt så var Slovenien minst lika bra. Mycket fin miljö. Allt såg fräscht och nyrenoverat ut. Vägarna var i mycket bra skick. Snällare terräng än Ramsau och Schweiz. Det är bara bra. Om det inte alls finns platta partier blir träningen för ensidig och de lätta passen blir för hårda. Till Italien var det ca 3 km ungefär. Under flera rullskidpass åkte vi över till Italien längs den över 100 km långa cykelvägen. Till Österrike var det ungefär lika långt. Gräsen var uppe på närmaste bergstopp och under ett långpass var vi i alla tre länder. När jag skriver vi så syftar jag på mig och Annika som var med på resan.

Bled, sjön och slottet i bakgrunden
På gränsen till Italien

 

 

Rullskdor i Tarviso i Italien

 

Toppen av Tromeja. Österrike i bakgrunden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

För de som vill ha ett billigt och bra träningsläger eller aktiv semester så kan jag rekommendera Slovenien. Förutom den fina naturen så är det också billigt. Boendet kostade 33€/dag för helpension och i byns kafé kostade kaffet 1€. Jämför man det med Finland/Sverige är det nästan tre gånger billigare. Kvalitén var det inget fel på, kändes inte alls som ett lågprisland.

Vi hann också vara turister. 45 min bort låg Bled. Där blev det lite simning och glass två gånger under veckan. Stället är mycket välbesökt. Jag förstår varför, stället är mycket fint. Titta på bilderna! Innan hemresan hann vi också med ett besök i Ljubljana.

Turister i Bled

Träningen då? Träningen under träningslägret gick mycket bra. Jag känner mig i mitt livs form. Fokus låg på att få miljöombyte och en mental boost för att orka med den ”tråkiga” vardagen hemma. Därför tränade jag inte extremt mycket även om det blev en hel del träning. Totalt blev det 22:30h på 7 dagar. Två intervallpass och två långpass. För många kan det verka mycket, men det är det egentligen inte. På läger har jag flera gånger tränat 30h på lika många dagar. Nu kommer det inte att ta så länge att återhämta sig utan jag tränar redan normalt.

 

 

 

 

Lägrets träning:

Årets första dopp

Måndag: Resa

Tisdag: 1) Rull klassiskt 2:15h 2) Löpning 75 min + 45 min Styrka

Onsdag: 1) Rull skate 6 x 5 min tröskel 2) Löpning 2h i tung terräng (löpning även i brant uppför)

Torsdag: Rull stakning 2:45h

Fredag: 1) Rull skate 2h på RS banan 2) Löpning 1h innehållande spänsthopp + maxstyrka 45 min

Lördag: Löpning 5 x 4 min brant uppför. Maxpuls!

Söndag: Rullskidor skate 2h + 1:45h löpning (1:h uppför 45 min nerför)

Måndag: Löpning 2h, (mycket brant uppför 1:15, 45 min nerför, sprang allt)

Utöver träningsprogrammet blev det 10 min löpning före frukost varje dag samt 5 minuter bålstyrka alla dagar som inte innehöll styrketräning på gymmet. Korta bålpass nästa varje dag är något jag börjat med för att bli stark som stålmannen i magmusklerna och bli så bra på stakning som man behöver vara som långloppsåkare.