5 Tips för bättre kontinuitet i träningen

Desto mera jag har jobbat med träning. Både som idrottare och tränare, desto mera övertygad har jag blivit. Det absolut viktigaste för att träningen ska ge resultat är kontinuitet. Det finns inget träningspass som är så effektivt att det skulle kompensera för bristande kontinuitet. Här kommer därför ett inlägg om som bara handlar om kontinuitet.

Vad är kontinuitet?

Innan jag går vidare med ämnet tänkte jag fört berätta vad kontinuitet är för något. Egentligen kan man säga att kontinuitet många träningspass med bra kvalitet under en långt tid. Flera månader och helst flera år. Den som lyckas med det kommer att uppnå resultat. Det kan jag garantera.

Kontinuitet ger mera träning. Tänk hur mycket tid som går förlorad under en lång sjukdomsperiod eller en skadeperiod. Att hålla träningen på en nivå som man klarar av utan att bli sjuk, utbränd eller skadad kommer i längden att ge flera timmar, antal träningspass och hårda pass. På kort sikt kan en kraftig ökning i träningsmängd ge bra statistik och häftiga pass att visa upp på strava. Det slutar dock nästan alltid i bakslag. Den som har ett lite vettigare och lättare upplägg men lyckats klara sig utan bakslag kommer i slutändan att ha tränat mera när man summera träningen under en lång tid.

Här kommer nu 5 tips för hur ökar kontinuiteten:

1. Håll rätt intensitet på passen

Detta gäller speciellt de som vill träna relativt mycket. För hög intensivt på distanspass är ett av de största misstagen man kan göra inom konditionsträning. Lätta pass blir till tunga pass. Återhämtningstiden blir längre än mellanrummet mellan träningspassen. Efter en tid kommer ett bakslag som ett brev på posten. Om du alltid vill träna hårt rekommenderar jag att träna max 3 pass/vecka. Mera träning än det kommer att kräva lågintensivträning.

2. Undvik superpass.

Superpass är ett ord som jag precis hittade på. Extremt hårda och långa pass som man kan skryta med på sociala medier och på kaffepausen på jobbet. De är ofta både långa och hårda för ens egen nivå. Dessa pass sliter mera än de ger. Visserligen kan det vara roligt med utmaningar ibland och det kan vara helt ok om de inte görs för ofta. Det gäller bara att veta om att ett superpass mest är en kul grej som eventuellt kan ge en mental stryka.

3. Det går inte att samla träning på banken

Kondition fungerar inte som pengar. Pengar kan man skaffa först och sen lägga in på banken. De finns ännu kvar en lång tid efter att de lades in på banken. Kondition är däremot en färskvara som hela tiden ska användas annars försvinner den. Det här är ett vanligt misstag bland elitmotionärer och motionärer eller så kallade ”weekend warriors”. Eftersom tiden är begränsad inne i veckan och ibland ännu under längre perioder tränar man extremt mycket under en helg eller under en semester för att sen inte behöva fundera på träning eller återhämtning på en lång tid efteråt. Det funkar inte att först träna mera än vad kroppen klara av för och sen vila länge. Återhämtningen kommer dessutom att vara dålig under de stressiga dagarna efter passet. Träning blir ryckig och saknar kontinuitet. Moderat träningsmängd utan avbrott funkar bäst.

4. Underskatta inte effekten av korta pass

Om du inte har tid att träna det du brukar eller skulle vilja. Ta ett kort pass. Till och med 15-30 min är bättre än ingenting. 15-30 min löpning kontinuiteten under en period då tiden inte räcker till. Gör 30 min om dagen i 6 dagar så har du redan 3h träning som du annars inte skulle ha fått enligt principen långa pass eller inga pass alls.

5. Ta vara på din hälsa och återhämtning

Detta kan jag inte poängtera tillräckligt mycket. Jag kämpar själv med detta och får hela tiden påminna mig sälj om att jag ska leva som jag lär. Gör aktiva val för att hålla dig frisk. Ät mångsidig och hälsosamt. Ta första symptom på allvar både skador för förkylningar. En extra vilodag skadar ingen men det gör en 2 veckor lång förkylning. Sömnen är mycket viktig för återhämtningen. Slarva inte med sömnen och minska inte på sömnen för att hinna med mera träning. Sträva också till att så gott det går hålla balans mellan stress och återhämtning.

Bounstips! Ha roligt när du tränar

Sist men inte minst. Det är viktigt att ha roligt. Annars är det omöjligt att hålla igång flera dagar i veckan livet ut. Visst kan det vara jobbigt vissa dagar och då få man bita ihop. Dessa jobbiga dagar får ändå inte vara flera än de roliga. Att hitta en gren, utmaning, träningsprogram eller grupp som gör det roligt är därför en avgörande faktor. Även om du följer träningsprogram och har ambitiösa mål får man inte ta träningen på för stort allvar. Det kan vara ok att ibalnd slarva med både kost och träning och göra roliga saker vid sidan om ibland. Det kan vara en investering för motivationen så att man orkar även de dagar när det regnar och känns tungt.

Som sagt är ja övertygad om att kontinuiteten är nyckeln till framgång. Det är även nyckeln till hälsa. Den perfekta kontinuiteten är att hålla sig fysiskt aktiv livet ut. Även om målen ändras eller helt försvinner under olika delar av livet.

Undvik de 8 vanligaste träningsmisstagen:

Ladda ner guide. Helt gratis!