Inled löpträningen nu och undvik skador i vår

Inled löpträningen nu och undvik skador i vår

Här kommer ett snabbt inlägg om en sak jag kom att tänka på när jag såg över mitt träningsupplägg för resten av vintern. Nu börjar våren närma sig snart och då är också löpsäsongen i full gång. Även om det för min del ännu är skidåkning som gäller ser jag fram emot att komma igång med löpningen i vår. Det har dock allt för ofta hänt att jag fått pausa löpträningen efter några veckor på grund av överbelastningsskador orsakade av löpningen.

För att undvika skador på våren kan man redan i mars börja lägga in löpträning i schemat. Det har fungerat bra för mig och de senaste åren har jag inte alls fått problem som jag kunde få tidigare när jag nästan helt lämnade bort löpning under vintern. Det behöver inte handla om långa pass. Ett par träningar i veckan på 15-30 min räcker för att komma igång. Sen när snön är borta kan man sakta men säkert både öka passens längd och antalet pass. Löpningen kan kombineras med andra träningsformer. Till exempel kan man springa 15 minuter efter en skidträning eller springa som uppvärmning innan ett styrkepass.

Små ökningar när det gäller löpning är A och O om man vill hållas hel. Därför är det nu hög tid för alla som tänkt träna löpning i vår och sommar att komma igång. Det kommer i alla fall jag att göra.