Fysisk aktivitet under arbetsdagen med gymba

Fysisk aktivitet under arbetsdagen med gymba

Här kommer ett blogginlägg som handlar som annat än träning men som ändå påverkar träningen väldigt mycket. Nämningen stillasittande och kontorsarbete. Jag är inte heltidsproffs utan jobbar framför dator med att göra träningsprogram föreläsningar och sitter i olika möten. Det påverkar kroppen väldigt mycket. Speciellt de senaste året när nästan allt sker på distans och tiden framför datorn har ökat drastiskt. När jag började jobba stillasittande var hållningen inget jag funderade. Efter ett tag kom jag fram till att det påverkar direkt min prestation på träning och tävling.

Detta bloggilägg är ett samarbete med Gymba. Gymba kom jag i kontakt med i och med att det är samarbetspartner med Team ES Endurance.  Gymba har en lösning som de kalla activation board. Jag har nu i ett par månader använt mig av Gybma och upplever att det hjälper. Här kommer därför ett inlägg med hur personer so både tränar och har stillasittande jobb kan.

Varför är stillasittande ett problem?

Man kan ju tro att en som tränar 2-4h per dag inte kan har problem av stillasittande. Det första och mest påtagliga problemet är ryggen. Jag har själv har problem med rörligheten i ländryggen. Det påverkar min teknik i stakningen negativt. Desto mera jag sitter desto stelare blir jag. Till sist blir ryggen så stel att jag inte kan aktivera magen när jag stakar. Istället för att skjuta fram höften och aktivera magen blir skidåkningen sittande och ineffektiv. Det här är ett problem jag alltid har haft och en stor delorsak till att förr varit så dålig på att stakning. När jag för flera år sen skrev min kandiatuppsats fick jag så stora ryggproblem att jag var tvungen att avbryta lopp. Inget tanke på ergonomi alls som studerande. Det tänkte jag inte alls på även om jag hade läst biomekanik och ryggrpoblem. I efterhand vet jag vad som var problemet. Lätt att vara efterklok!

Den andra orsaken är att fysisk inaktivitet i långa perioder i sträck dessutom inte bar för hälsan i allmänhet även om man tränar mycket på firtiden. Visserligen hjälper träningen men det hindrar inte alla negativa effekter inaktivitet har på kroppen.

Mitt stora teknikproblem. För rak rygg, passiva magmuskler och sittande åkställning i slitet av stavtaget. Höften kommer få långt bak och mycket kraft går förlorad. Det har blivit mycket bättre men ännu finns det kvar. Det har att göra med steg länddrygg som hindar tekniken samt gamla invanda rörelsemöster som är svåra att få bort

Lösning på problemet – Projekt bättre hållning

I och med min satsning på Visma Ski Classics fick jag ta tag i problemet. Först med rörlighetsträning för höftböjare, och ländrygg. Nästa steg var att se över min hållning i allt annat jag gör förutom träningen. Om man sitter ihopsjunken position med höftböjarna hoptryckta, passiva magmuskler och alltid spänner ländryggen påverkar det mycket mera än träningen. Jag har provat en massa olika saker. Sadelstol t.ex. Den rätar ut höftböjarna men fortfarande har jag en tendens att bli för framåtlutad och spänna ryggen. Jag har faktiskt också provat arbeta i liggande ställning. Då blir nacken spänd och det funkar allmänt dåligt. Stående med armarna med ryggen rak och armbågarna i 90 grades vinken verkar funka bäst.

Det som Gymba gör är att ta det ett steg längre. Dears slogan är ”Walk While Working”. Det är exakt vad det handlar. Gymba activation board är en balansbräda som dessutom är flexibel i alla riktningar. Det betyder att man kan röra sig i sidled och dessutom framåt och bakåt och på så sätt efterlikna gång.

Filmen visar hur brända är flexibel och gör det möjligt att röra sig i olika riktiningar

Jag har också märkt en bonus effekt av att stå på en Gymba under videosamtal och under onlineföreläsningar. Det känns mera avslappnad och jag ger ett bättre intryck till den som ser mig i bild. När jag sitter still och ihopsjunken ger det inte samma engagerande intryck som när man står med bra hållning och är rörlig i hela kroppen. En positiv sidoeffekt.

Nu har jag ännu inte skaffat ståbord. Det borde vara en kommande investering. Istället har jag använd mig av en pall eller en låda för att lyfta upp datorn till rätt höjd. Det funkar lika bra men ser inte lika snyggt ut.

Ett annat tips som kan användas i kombination med Gymba är pausgympa. Själv löser jag det genom att göra 2-3 rörlighetsövningar två gånger per dag. Rörlighetsövningarna varierar men fokus är alltid rörllighet för höftböjare, börstmuskler och längdygg. Dessa ställen bler stela av både kontorsjobb och stakning. Ingen bra kombination för hållningen. Om jag inte skulle jobba på detta skulle min hållning väldigt framåtroterad i axlarna. Dessutom skulle jag svankrygg. Jag har redan lite av dessa problem men de hålls på en acceptabel nivå får tillfället. Kombinationen svakrygg och framåtroterande axlar är en vanlig orsak till ryggproblem.

gymba activation board, gymba, stillasittande

Kan man vara för aktiv?

Jag menar först träna sen stå på balansbrända och jobba. Borde man inte vila någon gång? Logiken säger ju att man borde spendera resten av tiden vilande. I början stod jag nog för mycket. Märket att jag blev trött i benen. Sen kan det vara skönt att sitta och ta det lugnt ibland. Åtminstone jag upplever att jag blev mera fysiskt trött av att stå. Det gäller att hitta en balans. Mera stående på brändan under vilodagar och dagar med bara ett träningspass. Dagar med dubbelpass sitter jag mera och ställer mig upp ibland på Gymban för att få variation annas sitter jag för att få vila.

Optimalt skulle förstås vara att vara äta träna och sova men det är en livsstil som inte många kan ha. Det är något som är möjlighet endast för ett fåtal personer som har ett ekonomiskt stöd som möjlighet 100% professionell idrott. Det är nog inte många längdskidåkare som har den möjligheten. Dessutom finns det tusentals motionärer och elitmotionärer med stillasittande jobb som verkligen bryr sig om en stel rygg påverkar träningen eller inte. Dessutom om träningen är en form av investering i sin hälsa så känns det onödigt att sen förstöra den med långa perioder av stillasittande. Därför är detta ett viktigt ämne för många!

Sammanfattningsvis:

  • Endast träning räcker inte om man vill hålla hälsan och ryggen i skick
  • Man kan använda en Gymba activation board i kombination med ståbord för att förbättra hållningen och minska fysisk inaktivitet
  • Kombinera Gymba med några enkla rörlighetsövningar under pauser i arbetet
  • Stå (gärna på en activation board) under videosamtal. Det kör kommunikationen mera naturlig och ger ett bättre intryck.
  • Gå inte till överdrift med aktiviteten. Måtta med allt. Ibland kan det nog vara bra att vara stilla och låta kroppen vila. Se bara till att dessa perioder

Vill du ha en egen Gymba?

Du kan köpa en till 20% rabatt med koden es20

Besök deras webshop: https://gymbastore.com/