FSSM i Malax

FSSM i Malax

I helgen avgjordes vilka som är bäst i Svenskfinland under FSSM i Malax. Även om tävlingen knappast är vinterns huvudmål för någon så är det en viktig och prestigefylld tävling. Precis som alltid när det är FSSM var det en rolig helg. Arrangemangen fungerade prickfritt och Malaxborna lyckades få till fina spår trots snöbrist.

Tävlingarna började i fredags med klassisk sprint. Banan var ganska lätt och alla i herrklassen valde att åka utan fäste. Jag blev 5:e i kvalet och slutade på samma placering i slutresultatet. Jag är nöjd med placeringen, 5:e plats var maximalutdelning för dagen. De tre förhandsfavoriterna Lindvall Sjölund och Mäkiheikkilä var i en klass för sig. Robin Carp som slutade på en fjärde plats var också mycket stark.  Jag blev nästan parkerad i stakningen uppför. Även om jag har blivit bättre har jag tydligen mycket kvar att jobba på.

Lördagens lopp i 15 km fri teknik var den tävling jag hade sett mest fram emot. Målet var att ta medalj och helst en seger. Eftersom formen har varit bra den senaste tiden borde det inte ha varit omöjligt. Jag började bra och låg på en tredje plats efter 5 km, men på det andra varvet hände något. Jag blev helt stum i kroppen och rasade genom fältet och slutade på en 8:e plats ca 45 sekunder från medaljen som var mitt mål. Kanske jag inte var återhämtad från sprinten? Föret var också mycket besvärligt och jag hade svårt att hitta ett flyt i den lösa snön. En lite för hård öppning i det tunga föret är troligtvis en delorsak till att jag inte orkade hela loppet med hedern i behåll. Vann gjorde i alla fall Richard Mäkiheikkilä, som verkar vara i storform.

Söndagens stafett var kanske helgens bästa tävling för min del och jag är nöjd med min insats. Jag åkte första sträckan och kom först till växling. Jag försökte flera gånger åka ifrån fältet men det visade sig vara omöjligt. Banan var platt och allt försprång jag fick uppför tog de andra in efter backarna. På den andra sträckan åkte Viljam Knif. Sista etappen åkte pappa Stefan som fortfarande gör sig gällande i herrklassen. Laget slutade på en 5:e plats, vilket är en ok placering. Vann gjorde IF Länken.  Det blev en spännande duell om med de övriga medaljerna. Det är mycket roligt med FSSM stafetter, även om lagen blir allt färre till antal varje år. Hoppas att trenden vänder! Det skulle skidporten vinna mycket på. Stafettsatsningar är bra för sammanhållningen i förningarna vilket gör att flera hittar träningsmotivationen.

vallabil
Precis som landslaget hade IK kronan en vallabil. Vallabilen sponsrades av KS-Geokonslut.