Från motgång till framgång på en vecka

Från motgång till framgång på en vecka

 

Skidtestning med pappa före 5 milen
Skidtestning med pappa före 5 milen

De senaste två veckorna har jag varit på FM turné. Resultaten har varit minst sagt varierande. Inom loppet av 8 dagar har jag hunnit med både säsongens bästa och sämsta lopp. Jag slutar aldrig att bli förvånad hur snabbt det kan svänga.

Kontiolahti 31.3-2.4. Tävlingshelgen inleddes med 10 km skate. Jag startade lugnt och fortsatte i samma makliga tempo hela loppet. Min slutplacering rymdes varken på första eller andra sidan i resultatlistan. Nästa dag var det stafett på programmet. Jag kom dåligt iväg efter att ha strulat i första kurvan vilket gjorde att jag kom nästan sist ut från stadion. Under det första varvet gjorde jag några försök att avancera men det var så trångt att det bara brände onödigt krut. Sista varvet gick ändå ganska bra och jag växlande som 20:e man. Totalt gjorde ändå laget en stabil insats och vi bättrade på fjolårets placering några pinnhål vilket var bra. Inför söndagens 30 km var jag taggad och revanschsugen. Tävlingen slutade dock i totalt fiasko efter att jag valde fel skidor som varken fäste eller gled. Jag får skylla mig själv eftersom jag kunde ha valt ett annat par, dessutom tror jag att det dåliga fästet till stor del berodde på min dåliga form.

Övertårneå 8-9.4. Efter en sämre helg i Kontiolahti hade jag blandade känslor inför tävlingsveckoslutet i Ainiovaaraterrängen. Kroppen kändes inte alls bra, däremot passar banan i Ainiovaara mig och jag har gjort många bra lopp där. Helgen inleddes med stafett (inte FM status). Jag åkte första etappen och gjorde ett bra lopp, förlorade ca 50s på 7,5km till Sami Jauhojärvi som var snabbast. Det gav en boost för självförtroendet. Efter tävlingen började uppladdningen inför 50 km FM dagen efter. Jag drack kolhydratdyck och åt tills jag spack resten av dagen. På tävlingsdagen kände jag mig fulladdad och lite uppsvälld. Första varvet på den mycket tuffa banan gick långsamt, kanske jag var lite övertankad. Efterhand blev känslan bättre och jag fick höra att jag förbättrade min placering. De sista 15 km var en kamp mot mig själv. Jag hade kramp i höger framlår men på något sätt påverkade det inte farten och jag kunde hålla farten uppe ändå till mål. Slutplaceringen blev en godkänd 29:e plats. Mitt mål var en plavering bland de 20 bästa men jag är hur som helst nöjd. Med tanke på hur jag tidigare presterat denna vinter var det ett riktigt bra resultat. Skönt att få avsluta vintern på ett bra sätt.

Nu är vintern snart slut för min del. På torsdag ska jag till Lappland ännu en gång för att spendera påsken i Ylläs, sen blir det ett par veckor vila innan jag drar igång löpsäsongen.