Bra start på den nya vintern

Den nya vintern har startat bra på alla sätt. Tävlingarna har gått bra och formen är god. Jag kom hem från Lappland i söndags och förhållandena var de bästa jag upplevt i november.  I Österbotten har den första snön kommit tidigt i år. Synd bara att den verkar försvinna redan imorgon.

De senaste två veckorna har jag spenderat i Jerismaja i Muonio på läger med FSS och ÖID. Jag har fungerat som tränare båda veckorna. Den första veckan var bara seniorerna och några av de äldre juniorerna på plats. Den andra veckan var det full rulle med ca 60 aktiva i alla åldrar. Trots att jag varit tränare har jag hunnit skida två gånger om dagen nästan varje dag. När de andra har tränat har jag ofta åkt med och hjälpt till med att förbättra tekniken. När de andra har vilat har jag tränat intervaller och det verkar ha fungerat bra. Jag tror att jobbet kan vara en orsak till att formen är bättre än vanligt. Farten har automatiskt hållits ner. Jag har heller inte haft tid att träna mig i fördärvet som jag vanligtvis brukar göra i november. Dessutom har jag inte  haft tid att vara nervös och känna efter för mycket.

Nu har jag redan tävla fem gången den här säsongen. På Finlandscupen i Rovaniemi gick det riktigt bra. Jag tog en 21:a plats på 16.5 km. Det är min bästa placering i Finlands cupen hittills. Dessutom gick det också bra en vecka tidigare på 12,5 km skate i Muonio.

Resultat från Rovanniemi: http://www.hiihtoliitto.fi/site/assets/files/20751/m16-5km_tulokset.pdf 

2 reaktioner på ”Bra start på den nya vintern”

  1. Det beror på intensiteten och vad man är ute efter.
   3-5 min är lämplig längd på MU intervaller i tävlingsfart eller hårdare. Vilan kan vara ca 2 min och. Total intervalltid 15-20 min.
   5-10 min för tröskelintervaller lite under tävlingsfart. Vila ca 50% av intevallängden. Effektiv intervalltid 20-30 min.
   10-15 min för FU, lite hårdare än vanlig träningsfart. Vila ca 5 min och total arbetstid 30-45 min.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.