Bli din egen tränare - 8 tips för att lyckas

När du är mitt upp i livet, med familj och karriär, och samtidigt vill utvecklas och nå konkreta mål med din träning så kan det känns som att du har brist på både tid och resurser. Samtidigt finns den stora passionen för träning där som drivkraft för att ta dig till nästa nivå. Vill du utvecklas i din egen träning? Har du satt upp stora mål, eller har du planer på att göra det? Har du försökt att själv vara din egen tränare? Om svaret är ja på dessa frågor så har du säkerligen stött på eller så kommer du att stöta på frågor som:

  • Behöver jag ta vilodag idag eller är jag bara lat om jag låter bli att träna?
  • Varför stampar jag på stället även om jag tränar regelbundet?
  • Hur ska jag göra för att inte göra samma misstag om och om igen?

 

Vi känner alla igen dessa frågor och många gånger kan det tyckas vara enda lösningen att be om hjälp utifrån. Men drömmen om att självständigt lyckas med din träning behöver inte ta slut där. Här kommer 8 framgångstips som hjälper dig att bli din egen tränare!

Ett mål behövs för att veta vad man ska göra och hur långt man har kvar.

1. Sätt upp ett mål

De är ingen slump att mina listor alltid börjar med att sätta upp ett mål. Det är grunden till all framgång. Det ger motivation och ökar sannolikheten att lyckas. Läs mer om att sätta upp mål här. Sätt dig i en bil och kör iväg, utan karta eller gps. Sannolikheten att du kommer fram till den plats du vill komma till är väldigt liten jämfört med om du på förhand bestämt vart du ska och ställt in din gps på målet. Samma princip gäller träning.

 

2. Gör en nulägesanalys

Ta dig en ordentlig funderare. Var är du nu? Hur långt är det till målet. Vilka är orsakerna till att du inte redan är där? Vilka egenskaper behöver förbättras och vilka är redan tillräckligt bra? Hänger det upp sig på styrka, kondition, teknik, snabbhet eller något annat? Hur ska du regelbundet testa dig själv så att du vet att träningen funkar? Träna sen på ett sätt så att du stärker upp svagheterna utan att dina styrkor blir lidande. Glöm inte att även stärka dina styrkor för det är ändå styrkorna som är ditt trumfkort när det väl gäller.

 

3. Skapa en långsiktig plan med delmål

När nu väl har bestämt dig för ett mål och vet vad du behöver förbättra för att nå dit är det dags att planera. Planen ska innehålla någon form av tidslinje med huvudmål och en enkel beskrivning på vad du tänker göra för att ta dig dit. Lägg också in lämpliga test för att se att du är på rätt väg. Gör det inte för invecklat. Livet blir aldrig som du har tänkt dig och planen kommer att behöva revideras många gånger. Tänk på att du blir bra på det du tränar. Se därför till att du tränar på det du vill bli bra på redan från dag 1.

4. Lista nyckelpass

Lista upp 3-5 nyckelpass som du varje vecka behöver göra för att utveckla de egenskaper som krävs för att nå dina mål. Dessa pass är de sista du lämnar bort ifall du drabbas av tidsbrist.  Nyckelpassen kan se lite olika ut beroende på vilken träningsfas du ligger i. Sätt med nyckelpassen i den långsiktiga planen. Som sagt, man blir bra på det man tränar. Se därför till att prioritera dina nyckelpass.

Bli din egen tränare, längdskidåkning, skid PT, träningsprogram,
Vilka är nycklarna som ska göra ta dig till målet? Dessa pass är veckans viktigaste och är de sista som faller bort

5. Bygg träningspussel

När du har din lista på nyckelpass är det dags att placera ut dem i ditt träningsprogram. Detta kan du till exempel göra en söndag kväll då du vet hur din vecka kommer att se ut. Placera ut nyckelpassen när du vet att du har tid att träna. Sprid ut alla hårda pass så mycket som möjligt för att säkerställa återhämtningen mellan dem. Lägg ut vilodagarna på de dagar då du inte har tid att träna eller då du vet att du behöver återhämtning efter ett tufft pass. Om du vill vara mera spontan så kan du bestämma samma dag vilket pass du ska träna just den dagen. Bocka då av ett av nyckelpassen och nästa gång du ska träna tar du ett annat från din lista.

Bli din egen tränare
Ett träningsprogram är ett pussel. Dina nyckelpass är dina pusselbitar som dessutom ska passa ihop med det övriga livet

5. Använd träningsdagbok

Att bokföra träningen kan kännas tråkigt men det är det enda sättet att veta vad du har gjort istället för att gissa eller gå på känsla. Du kan då gå tillbaka i dagboken och ta reda på varför det känns som det gör. Kanske du märker att du inte alls har tränat så mycket som du trodde eller att du tränat mera än du trodde. Ett tips är att använda en pulsklocka som automatiskt laddar upp pulsfilerna i en online dagbok. Efteråt kan du gå in och lägga till kommentarer om hur det gick. Då tar träningsdagboken upp minimalt av din värdefulla tid. Här finns några exempel på tjänster som fungerar: Suunto movescount,polar flow, strava, training peaks, elogger.

6. Se på dig själv som en god vän du försöker hjälpa

Kroppen är tydlig med att signalera hur den egentligen mår. Den säger till när den har fått för mycket träning och behöver vila. Då är det bäst att också lyssna på signalerna och sätta in lite vila. Det här är enklare sagt än gjort. Speciellt om du är din egen tränare. Vi tenderar att bli osäkra och intalar oss själva att vi är dåliga och lata om vi vilar, så istället tränar vi ändå för att vara säker på att det i alla fall inte blir för lite. Det kan även vara tvärtom. Vi låter vår lata sida ta överhand, och vilar fastän vi egentligen borde köra. Allt det här handlar till stor del om att vara medveten om hur du är som person och hur du fungerar. Läs mera om detta här. Det bästa sättet är att se på dig själv så objektivt som möjligt. Vilka råd skulle du ge din bästa vän i samma situation?

7. Studera träningslära

Ju mer kunskap om träning du har desto bättre kan du styra dig själv. Det finns mycket och lättillgänglig information för den som är intresserad. Egentligen finns det för mycket och det är svårt att veta vem man ska lyssna på. Min rekommendation är att du söker informationen från säkra källor, dvs personer som har utbildning inom området eller en stor praktisk erfarenhet. Sociala medier innehåller en hel del tvivelaktig information. Människor lägger ofta upp bilder när de har gjort något utöver det vanliga - det är lätt att jämföra sig med såna exempel och tro att man själv behöver göra likadant varje dag. Med tillförlitlig kunskap gör du smartare val.

8. Skaffa bollplank/mentor

Om du inte vill ha ett träningsprogram kan det ändå vara bra att bolla dina idéer med någon annan. Det är som sagt svårt att vara ärlig med sig själv. Dessutom kan mentorn ge nya infallsvinklar. När man bara har sig själv att rådfråga är det lätt att göra samma sak om och om igen utan att veta om det. Albert Einstein lär ha sagt: "Galenskap är att upprepa samma sak om och om igen, och att förvänta sig olika utfall". Men mentor kan se till att du undviker det misstaget!

Med hjälp av dessa tips kommer du säkert att bli bättre på att coacha dig själv. Gör det inte för invecklat. Det är egentligen inte svårare än att veta vad man vill bli bra på och sen efterlikna det på träning. Att veta vart man vill komma och att vara ärlig med var man med utgångsnivån är mycket viktigt. Sist men inte minst. Ha roligt! Det man njuter av gör man också bra. Dessutom är det inte värt att sätta sin fritid på något som inte känns roligt.
Lycka till!
Vill du ha mera tips?
- Ladda ner guiden Undvik de 8 vanligaste träningsmisstagen! Helt GRATIS!