Analys av skidsäsongen 2015-16

Analys av skidsäsongen 2015-16

Gott nytt träningsår! Nu är det vecka 17 vilket betyder ett nytt träningsår för de flesta skidåkare. Det är alltid skönt att lägga den gångna säsongen bakom sig och få påbörja ett nytt träningsår.  Albert Einstein lär ha sagt: ”Idioti är att göra samma sak två gånger och förvänta sig olika resultat”. Jag håller med. Det är viktigt att ta sig en funderare över vad som gjorts bra och vad som gjort dålig för att inte upprepa sina misstag.

Nu har jag vilat i ca två veckor och haft tid att låta allt sjunka in. Här kommer en ganska utförlig analys av träningsåret 2015-16

20160410_133301613_iOS
Trött men nöjd efter 50 km i Ruka

När det gäller tävlingsresultaten ger jag mig själv skolvitsord 7+ (skala 4-10). Säsongen har varit min bästa hittills som senior. Jag har gjort min karriärs bästa placeringar i både senior FM och i Finlandscupen.  Orsaken till att jag inte ger mig själv ett bättre vitsord är att jag haft så många dåliga lopp. Jag hade en ganska lång formsvacka i mitten av vintern. Ibland har jag varit i bra form men förstört mina lopp på grund av taktiska missar som att starta för hårt, vilket jag borde vara för erfaren för att göra vid det här laget. Jag har inte heller nått de mål jag lagt upp för vintern. Både när det gäller placeringar och de egenskaper jag velat förbättra. Jag har dock varit ganska nära. Om man inte når sina mål tycker jag att man inte kan vara 100% nöjd, även om det är viktigt att glädjas över alla framsteg, vilket jag också gör.

20160223_182230233_iOS
IF Åsarna på placeringarna 1-5 i föreningskampen. Första året för IF Åsarna Ski team var lyckat. Nu har vi haft lag i de flesta stafetter och resultatet har varit bra, speciellt på damsidan.

 

Vinterns två formtoppar kom i början och i slutet av säsongen. Jag började bra med en stabil insats på andra etappen i stafetten i Vuokatti. Sen följde ett bra lopp på 12,5km skate i Muonio. Finlandscupen i Rovaniemi gick riktigt bra. Två veckor senare blev det total flopp i Skandinaviska cupen i Vuokatti. Orsaken är troligtvis att jag tröttade ut mig under träningslägret i Äkäslompolo i början av december. Återhämtningen blev också dålig på grund av mycket resande och dåliga förhållanden på hemmaplan. Mitt i vintern gick det både bra och dåligt om vart annat, jag hade svårt att hitta en jämnhet i prestationsförmågan. Det kan bero på ett en hel del viktiga träningar blev ogjorda på grund av kyla. Jag deltog i många tävlingar men fartuthålligheten skippades allt för ofta. Under vårvintern hittade jag en ny formtopp. Då hade jag haft möjlighet att under en lång tid träna alla nödvändiga pass och vila tillräckligt. Formen var god på FM i Taivalkoski men en allt för hård utgångsfart gjorde att jag inte fick ut allt jag hade i kroppen. Istället kom vinterns kanske bästa lopp en vecka senare på FM 50 km i Ruka.

Tunga lopp i tung terräng har gått bra. Parstakningen har inte fungerat. Min maxfart är för dålig speciellt i klassiskt. Så har det alltid varit för mig. Förra våras lovade jag mig själv att bli bättre på stakning. Projektet började bra men redan efter ett par månader tappade jag tråden. Under sommaren i Australien stakade jag minimalt och tränade istället mycket i långa uppförsbackar. Samma tema fortsatte även under hösten. Man blir bra på det man tränar, vilket också märktes på vintern. Alla staklopp utan fäste blev till ingenting. Däremot presterade jag bra på kuperade banor.

20150819_142552
Sommaren spenderades som tränare i Australien. Det var intressant roligt och framförallt lärorikt.

Träningsmässigt har jag gjort den bästa säsongen hittills. 741 träningstimmar är mest vad jag har tränat någonsin. När jag tränade som mest kom jag upp till 90h på en månad. Största delen av träningen har varit grenspecifik. Totalt har 75% av träningen har genomförts på skidor eller rullskidor. Tanken var att springa mycket på sommaren men eftersom jag lite oplanerat åkte till Australien och tränade skidåkning hela sommaren blev det inte av. Jag får och satsa på löpning i sommar istället.

Vad ska jag göra annorlunda? Ännu har jag inte gjort upp någon plan. Den blir färdig först om några veckor. Ofta har jag börjat tänka på nästa säsong innan den föregående är över. Det har jag inte gjort i år. Jag fokuserade en lång tid på prestera bra i FM och efter det har jag behövt tänka på annat.

I alla fall vet jag att det kommer inte att bli mera träning. 740h är max vad jag både hinner med och klarar av eftersom jag har mycket annat på gång också. Jag funderar ändå inte så mycket på antalet träningstimmar. Målet är att göra så många utvecklande träningar som möjligt. Träningstimmarna kommer mer eller mindre på köpet. Det finns rum för flera hårda träningspass, 32h FU och ungefär lika mycket MU blev det totalt förra säsongen. Periodiseringen kan också se annorlunda ut. Dåligt timade träningsläger och otillräcklig vila är troligtvis huvudorsaken till en del av mina sämre tävlingar.

Min största utmaning i framtiden  är att strukturera upp vardagen så att det finns tid och energi för att prestera både som idrottare och företagare. Det kommer att kräva både noggrann planering och en del självdisciplin. Svårt men inte omöjligt. Den utmaningen ser jag fram emot!