8 frågor du ska ställa dig själv efter en tävlingssäsong

8 frågor du ska ställa dig själv efter en tävlingssäsong

8 frågor du ska ställa dig själv efter en tävlingssäsong

De senaste veckorna har jag haft flera utvärderingssamtal med skidåkare som jag har hjälpt med träningen under skidsäsongen. I det här inlägget tänkte jag dela med mig de 8 standard frågor jag går igenom i alla utvärderingssamtal. Dessa frågor passar bra för alla idrotter, så om du håller på med något annat än längdskidåkning så har du ändå nytta av att besvara de här frågorna efter en avslutad säsong.

1. Vilka var dina tre bästa tävlingar?

Lista upp dina tre bästa tävlingar den gångna säsongen. Skriv upp datum, distans och övrig nödvändig information, t.ex placering tid efter segraren, vem vann, före, typ av terräng osv.

2. Varför gick det bra?

Lista förklaringar till varför det gick så bra. Du kommer att märka att det finns gemensamma nämnare för alla lyckade tävlingar. Detta är saker som du absolut ska upprepa så mycket som möjligt i framtiden.

3. Vilka var dina 3 sämsta tävlingar

Gör på samma sätt som i fråga 1. Gör en lista på vinterns sämsta lopp, datum, plats placering osv..

4. Varför gick det dåligt?

Fundera ut varför det gick dåligt de gånger du inte är nöjd. Leta efter gemensamma nämnare mellan alla dåliga lopp. De saker som verkar påverka din prestation negativt ska du undvika i framtiden.

För många är det svårt att svara på frågorna 1-4 ifall man bara har deltagit i ett lopp. t.ex Vasaloppet. Som extra tips kan jag säga att det lönar sig att tävla oftare även som motionär. Det krävs rutin för att undvika nybörjarmissar och med ett lopp per säsong krävs det väldigt många säsonger att bli rutinerad.

5. Vad har fungerat?

Vad har du i träningen som du vet har känts bra? Skriv upp allt du kommer på. Träningspass som verkar ge resultat. Lägerplatser, tidpunkter för läger, strategier gällande kost och återhämtning. Skriv upp allt som du tycker har fungerat. Välj ut 3-5 sakerna som du anser har haft bäst effekt. Dessa saker ska du se till att fortsätta med även i framtiden.

6. Vad har inte fungerat?

Gör på samma sätt som med de saker som har fungerat. När du har en lista som innehåller 3-5 saker som du anser vara bortkastad tid eller till och med skadligt för dig, vet du vad du ska undvika nästa år.

7. Vilka är dina styrkor?

Lista dina bästa egenskaper. Dessa egenskaper är dina vapen som du kan använda för att vinna. Se till att utveckla dessa egenskaper eller åtminstone bevara dem. Du kan även fundera om du i framtiden kan prioritera lopp där du vet att dina styrkor gynnas. Visserligen är det också viktigt att utveckla svagheterna. Glöm dock inte bort styrkorna ifall du inte vill bli en medelmåtta på allt.

8. Vilka är dina svagheter?

Lista dina allra svagaste egenskaper. Dessa saker bör du troligtvis utveckla om de begränsar din prestation. Se dock till att detta inte sker på bekostnad av dina styrkor. Man kommer troligtvis inte att vinna tävlingar tack vare sina svagaste egenskaper. Vinner gör man på sina styrkor, men svagheterna kan ändå hindra dig från att kunna utnyttja dina styrkor. T.ex. Petter Northug vann ofta sina tävlingar i spurten. Att utveckla andra egenskaper på bekostnad av spurten skulle ha kostat honom många medaljer. Men han behövde ändå tillräckligt bra uthållighet för att inte vara avhängd när det är dags att spurta.

Utvärderingen handlar om att fortsätta med det som har fungerat men att sluta med det som inte har gett resultat. Jag vet att det är en hel del jobb att göra utvärderingen men det lönar sig verkligen att göra den. Einstein lär har sagt ” Galenskap är att göra samma sak om och om igen och förvänta sig olika resultat”

Undvik de 8 vanligaste träningsmisstagen

Ladda ner guide, helt gratis!