Bakom kulisserna på FM i Taivaalkoski

Nu är jag i Taivaalkoski på vinterns sista tävlingshelg. Precis som de senaste åren avslutats också denna säsong med stafett och till sist 50 km. Jag tänkte nu kort beskriva hur en dag ser ut på FM tävlingar. Denna helg är lite speciell eftersom den avslutas med en 5 mil, därför är det viktigt att inte tömma sig på energi och vätska trots att det är tävling idag också.

7:45. Väckning sen 10 minuter löpning äör att väcka kroppen. Sen frukost, gröt bröd, ägg och kaffe.

11:00 Sopplunch på ABC. En normal tävlingsdag skulle jag inte äta lunch innan start. Nu ville jag inte skippa en måltid eftersom energi kommer att behövas på morndagens 5 mil.

11:45 Skidtestning. Precis innan damernas stafett började passade jag på att testa skidorna på tävlingsbanan. Det blev ett snabbt test och gick endast på känsla inget glidtest. Jag bestämde mig för ett transparent par (Atomic White base) för vått före. Tävlingsskidorna lämnades in till FSS service.

12:00-12:45 Satt i FSS vallalastbil och såg på damloppet.

12:45 Ut och skida igen. Jag inledde uppvärmningen tidigt för att hinna runt

morgondagen tävlingsbana innan banan stängd igen 13:15

13:15 Hann presis tillbaka innan banan stängdes. Såg på stafettstarten. Heja heja! Efter det fortsatte jag skida i lugn fart på uppvärmningdspåret. Sista 10 miturarana av uppvärmningen körde ja lite hårdare.

13:45. Hämtade tävlings skidorna och begav mig till start.

14:00. Växling, loppet igång! Vårt lag hade en besvärlig öppning och varvades strax innan jag skulle ut. Det kunde jag utnyttja till att få åka tillsammans med täten, dock ett varv efter. Jag tog rygg på Vandas Vinkanharju ända tills han åkte i mål. Jag fick fortsätta ett varv till. Det blev mycket TV tid och känslan var bra. Bådar gott inför imorgon…

14:45. 20 minuter nedvarvning sen eftersnack och analyser.

15:30. Åt mellanmål bly till torra kläder. Sen åkte vi tillbaka till hotellet via affäreren.

17:00 Middag, potatis och köttfärssås. Drack en kolhydratdryck samtidigt för att fylla på inför 50 km imorgon.

17:30- godnatt. Kvällens program är att dricka dricka, äta, vila och samla krafter inför morgondagens lopp. Det kommer att bli ett riktigt tufft lopp. Banan är tung och 50 km är långt. Jag ser fram emot loppet. För mig är det vinterns höjdpunkt!