5 Saker jag har lärt mig av Firstbeat livsstilsanalys 

5 Saker jag har lärt mig av Firstbeat livsstilsanalys 

 

5 Saker jag har lärt mig av Firstbeat livsstilsanalys 

Jag träffar ofta personer som upplever att brist på återhämtning och stress är ett problem. Det är inte bara de som tränar för att förbättra prestationen som har problem med återhämtningen utan personer som motionerar för sin egen hälsa upplever också samma problem.

I förra veckan skrev jag ett inlägg om hur man hittar balansen mellan stress och återhämtning. Nu bygger jag vidare på samma tema. Efter att ha börjat jobba med Firstbeat livsstilsanalyser har jag fått flera nya insikter om stress och återhämtning.
Här kommer 6 av de viktigaste sakerna jag har lärt mig.

1. Alla människor är olika

Det som orsakar stress för en person kan vara återhämtning för en annan. Städning och att handla mat kan till exempel upplevas som stressande för en del, medan dessa aktiviteter faktiskt kan göra att vissa personer laddar batterierna. Transport i bilen eller i kollektiva färdmedel kan för en del vara ett bra sätt att återhämta sig men kan ge stor stress för en del personer medan andra kan uppleva det som avkopplande. Den individuella variationen är stor.

Hur man svarar på träning är också individuellt. Samma träningspass ger olika belastning för olika personer. Mycket handlar om tidigare träningsrefarenhet och hur mycket träningstolerans man har byggt upp för en viss träningsform. Dessutom inverkar de senaste dagarnas träning liksom allt annat man gör under dagen.
Styrkan med Firstbeat är att man får veta hur man själv fungerar. Vill man inte göra en mätning så kan man i alla fall börja känna efter hur kroppen reagerar på olika aktiviteter och lära sig av det.

2. Alkohol påverkar sömnen negativt

Att ett glas vin är bra för sömnen är en myt. Du kanske somnar snabbare men återhämtningen under natten blir sämre. Redan en portion alkohol har en negativ inverkan. Flera portioner kommer att ha ännu större inverkan på sömnens återhämtande effekt. Alkohol är inget hållbart botemedel för sömnproblem utan lösningen bör hittas på annat håll.

Efter två vinglas har återhämtningen under natten försämrats avsevärt och är inte tillräckling trots ca 7h sömn. Bildkälla: www.firstbeat.com

3. Vad du gör innan läggdags spelar roll

Det är bra att varva ner i 90 minuter innan man börjar sova. Då kommer återhämtningen under natten att bli bättre. Saker som stressar upp kan till exempel vara, jobb och studier sent på kvällen. Att öppna jobbmailen precis innan läggdags är ett stort misstag. Trots att man kanske somnar så är inte sömnkvalitén optimal och återhämtningen och den återhämtande sömnen flyttas fram. Det syns tydligt i en Firstbeat livstilsanays genom att första delen av natten är rödfärgad i rapporten när den borde vara grön.

4. Träning bygger upp ett skydd mot stress

Vältränade personer kommer inte att få lika starka stressreaktioner av samma sak som en otränad person. Träning/motion är ett effektivt verktyg för att förbygga stressrelaterad ohälsa. Det syns också i Livsstilsanalysen. Träning och god kondition hänger ihop med bättre balans mellan stress och återhämtning. Mer träning är inte alltid bättre utan det gäller att träna enligt egen förmåga. Det här stöds bland annat av en artikel publicerad 2018 i den vetenskapliga tidskriften Lancet. 1,2 miljoner fick rapportera sin aktivitetsnivå och sitt mentala välbefinnande. De som tränade regelbundet hade 43,2% färre ”dåliga dagar” varje månad. Med dåliga dagar menas dagar med nedsatt mentalt välbefinnande på grund av t.ex stress

5. Det går att prestera även efter en dålig natt

En dålig natt då och då händer för alla. Det går att prestera på topp ändå. En idrottare ska till exempel kunna prestera trots att sömnen av olika orsaker har uteblivit. Så det finns ingen orsak att sänka målsättningarna eller att låta bli att delta fastän natten har varit dålig. När jag har gjort analysen på mig själv har jag kunnat prestera även om Firstbeat har visat på dålig återhämtning. Det är när nattsömnen har varit dålig flera dagar i rad som prestationsförmågan sjunker.

 

Vill du göra en Firstbeat livsstilsanalys?

Klicka här: